open-navfaktor-logo
search
Izručen iz Turske
Počelo suđenje Jahji Vukoviću, optuženom za ratovanje na strani ISIL-a
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, u Sudu Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Jahji Vukoviću, optuženom za organiziranje terorističke grupe, odnosno za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu.
02.03.2021. u 11:28
get url
text

Prema optužnici, Vuković se tereti da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama skupine "Al-Nusra Front", koja je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) proglašena terorističkom organizacijom.

VEZANI TEKST - Borio se na strani ISIL-a: Jahja Vuković Abdulaziz optužen za terorizam

- Vuković je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca otputovao avionom u Tursku, te poslije toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, s namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području - kazala je tužiteljica Elvira Stanojlović, dodavši da će Tužilaštvo uvjeriti Sud BiH da je optuženi počinio krivično djelo na način kako je navedeno.

U optužnici stoji da je optuženi na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz BiH, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te, pod imenom Abdulaziz, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga "Džebatul Nusra fronta", čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura takozvanog ISIL-a, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhapšen i u oktobru 2020. godine izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Branilac Senad Dupovac rekao je da se optuženi razlikuje od svih drugih "momaka" optuženih za terorizam, te da govori pet jezika – engleski, njemački, ruski, turski i arapski.

- Nakon deset mjeseci ostao je bez oca, majka mu se zaljubila i ponovo udala. Jahja je ostao sam sa 15 godina u paklu rata u Siriji i morao je tamo čekati da se završi - kazao je Dupovac.

- Mislim da je ovo jedna specifična situacija koja nema veze s terorizmom, on je zloupotrijebljen od strane svoje majke - dodao je on.

Dupovac je rekao da se Vuković brani iz pritvora, a da se drugi optuženi za isto krivično djelo, Hamza Labidi, branio sa slobode. Dodao je da je Vuković u lošem psihičkom stanju, što vještak može utvrditi i zbog čega predlaže da se kao svjedok Tužilaštva BiH prvo sasluša vještak neuropsihijatrijske struke.

- Svaki odlazak u SIPA-u kod njega izaziva ovo, on vrši samopovređivanje, vidite ove ruke, sve se to desi nakon dolaska iz SIPA-e - kazao je Dupovac.

Sudija Nenad Šeleda rekao je da je optuženi u pritvoru zbog rješenja Suda, a ne Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

- Vijeće i danas može odlučiti da bude pušten, SIPA ne može nikako - kazao je Šeleda.

Vuković je u BiH izručen iz Turske u oktobru 2020. godine.

Suđenje će se nastaviti 16. marta, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.