open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Počelo uklanjanje otpada, pranje i dezinfekcija, naložena i deratizacija
Operativni tim formiran s ciljem poboljšanja čistoće javnih površina i vraćanja reda u oblast komunalne čistoće u Sarajevu, a kojim rukovodi ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, već prvog dana rada poduzeo je konkretne poteze, saopćio je Press KS.
10.07.2021. u 15:57
get url
text

Obišli su teren i na više od stotinu lokacija detektovali nepropisno odložen otpad, te su odmah upućene mobilne ekipe KJKP Rad i Park kako bi se djelovalo na terenu. Akcija je nastavljena jutros od šest sati i trajat će sve dok sav otpad ne bude uklonjen.

- Evidentno je da postoji i velika količina neodgovornosti građana koji svojim ponašanjem pokazuju nepoštovanje prema javnom dobru, ali i ovom gradu. Odlaganje smeća na nedozvoljenim mjestima mimo kontejnera, kabasti otpad na ulicama, neispravni automobili, građevinska šuta na mjestima gdje ne smije biti i brojni drugi primjeri odraz su nedozvoljenog i neciviliziranog ponašanja. Stoga, građanima se upućuje još jedno upozorenje da se ponašaju odgovorno i odlažu otpad samo na dozvoljena mjesta. Kako je najavio ministar Hadžiahmetović, ova akcija neće stati dok se grad i ulice ne dovedu u red, ali isto tako bit će uređena i zakonska regulativa kako se ovakve stvari više nikada ne bi ponovile - navodi se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Kad ne znaš kako očistiti prljavo Sarajevo, formiraš operativni tim i zaprijetiš policijom

- Građani nam putem viber broja 062 00 22 44 trebaju prijaviti sve što primijete i neka prate realizaciju. Ne smije proći više od dva sata od njihove prijave, a da ekipe ne izađu na teren. Mi smo se ozbiljno prihvatili ovog posla i sigurno ćemo ga dovesti do kraja - rekao je ministar Hadžiahmetović.

Najavio je i da od danas počinje i intenzivno pranje i dezinfekcija ulica, kao i dezinfekcija svih dječijih igrališta u gradu. Ove aktivnosti provodit će KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija i Kantonalna civilna zaštita. Upraviteljima svih zgrada u Kantonu Sarajevo nadležno ministarstvo naložilo je da operu sve prostore za odlaganje smeća (smetljarnike).

Svjestan problema neadekvatno provedene deratizacije u Sarajevu, ministar Hadžiahmetović kaže da su i po tom pitanju poduzeti koraci.

- Sramota me kada čujem da građani viđaju žohare na ulicama i u zgradama. Naložili smo svim upraviteljima i vlasnicima privatnih i poslovnih objekata da po hitnom postupku provedu deratizaciju, posebno zbog još uvijek prisutne pandemije koronavirusa. Uočeni su  nedostaci u provođenju sistemske deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije u KS i sigurno ćemo i to mijenjati u predstojećem periodu - kazao je ministar.

Hadžiahmetović je za početak naredne sedmice najavio zapošljavanje dodatnih 100 sezonskih radnika za komunalna preduzeća Rad i Park kako bi se pojačao broj ekipa na terenu.

- Očekujem da će Vlada KS već na narednoj sjednici dati saglasnost za angažman ovih radnika jer svima nam je u interesu poboljšanje komunalne čistoće na ulicama Sarajeva - rekao je.

Operativni tim ima zadatak da vrši sistemski nadzor, koordinaciju i praćenje poslova iz oblasti čistoće, a čine ga predstavnici komunalnih preduzeća Rad, Park, Vodovod i kanalizacija, Uprave za inspekcijske poslove, te nadležnog ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.