Na dnevnom redu samita, koji se održava uz učešća šefova država ili vlada 27 zemalja članica EU-a, nalaze se epidemija koronavirusa (COVID-19), povećanje cijena energije, trgovina, vladavina prava, klima i migracije.

Sastankom predsjedava predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, a prisustvuje i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Očekuje se da će važno mjesto na samitu uzeti rasprave koje su 8. oktobra započete o odluci poljskog Ustavnog suda da "nacionalni zakoni zemlje imaju prednost nad nekim zakonima EU-a".

- Ne prihvatamo kontinuirano širenje ovlasti institucija EU-a - rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki, odgovarajući na pitanja novinara prije početka samita.

Prije samita, Morawiecki je imao bilateralne razgovore sa svojim francuskim i njemačkim kolegama, Emmanuelom Macronom i Angelom Merkel, te je rekao da će tražiti rješenje za tekuće sporove oko vladavine prava, ali da se neće pokloniti "ucjenama i pritiscima".

Poruka podrške i Mađarske

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je stav Poljske ispravan i da u tom smislu nisu potrebne nikakve sankcije.

Tvrdeći da se rasprava vodi o ovlastima EU-a, a ne o vladavini prava EU-a, Orban je rekao:

- Prioritet prava EU-a nije uključen u sporazum, tako da EU ima prioritet tamo gdje je nadležna. Pitanje je ovlasti.

Orban je izjavio da je stvarna podjela unutar EU-a između zemalja sa zdravim razumom i onih koje to nemaju.

Posljednji samit Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja vjerovatno posljednji put učestvuje na Samitu lidera EU-a, izjavila je da će danas na dnevnom redu biti rastuće cijene energenata i vladavina prava u Poljskoj.

- Moramo pronaći način da se nađemo na zajedničkom terenu - kazala je Merkel, koja je u 16 godina koliko je bila na vlasti u Njemačkoj 107 puta učestvovala na samitu lidera EU.

Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije EU-a, također je kazala kako će tri glavna pitanja tokom samita biti rasprava o vladavini prava s Poljskom, rast cijena energenata i migracije.

Von der Leyen je kazala da rade na tome da pomognu građanima i preduzećima da se nose s rastom cijena energije.

Podsjetivši da je Komisija najavila svoj paket mjera koje treba provesti u suočavanju s rastućim cijenama energije, Von der Leyen je dodala:

- Procijenit ćemo kako funkcionira tržište energije u cjelini.

Ulaganja u obnovljivu energiju

Naglasila je kako je njihova srednjoročna i dugoročna strategija velika ulaganja u čistu i obnovljivu energiju.

Kada je riječ o raspravama s Poljskom, von der Leyen je kazala:

- Temeljno pitanje je nezavisnost poljskog pravosuđa. Ovo nije novo. Ovo je proces koji je u toku, ali je posljednjom odlukom Ustavnog suda dobio novu dimenziju. Stoga se veselim razgovorima s liderima.

Von der Leyen je kazala da Bjelorusija provodi "hibridne napade" na granicama EU-a, te kazala:

- Ničiji život ne bi trebao biti ugrožen iz političkih razloga. Stoga sam uvjerena da će Vijeće dati vrlo snažan i vrlo jedinstven odgovor na ovo ponašanje to treba zaustaviti.