Saopćeno je to iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

- Terete se za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prevara, oštećenje tuđe stvari, zloupotreba osiguranja i primanje dara i drugih oblika koristi – navode iz Tužilaštva KS, te dodaju:

- Dva policijska službenika PU Stari Grad, terete se da su od juna do oktobra 2021. godine organizirali grupu koja je fingiranjem saobraćajnih nesreća na području KS obmanjivala fizička lica sa stranim tablicama i osiguravajuća društva o uzroku nastalih oštećenja na vozilima kako bi naplaćivali navodno prouzrokovanu štetu. Neke od oštećenih su uvjeravali da štetu plaćaju na licu mjesta. Tačnije, dogovarali su vrijeme i mjesto gdje će se desiti saobraćajna nesreća, pripremali vozila, potom, način i težinu oštećenja, ali i dijelove vozila na kojima će nastati šteta. Nakon toga bi na lice mjesta dolazili pripadnici MUP-a KS-zbog obavljanja uviđaja i i sačinjavanja zapisnika. Ti zapisnici su kasnije korišteni u postupku naplate osiguranja. Tako su organizatori i članovi grupe pribavili nezakonitu korist u iznosu od 3.571,50 KM.

Policijski službenici terete se, kako navode iz Tužilaštva, da su uzimali i mito za saobraćajne prekršaje u KS.

U optužnici, koja je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, postupajuća tužiteljica predložila je produženje pritvora jednom od osumnjičenih.