open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica protiv Dragana Mektića!
Optužnica se odnosi na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220, stava 2 i 3 KZBiH i pomaganje u izvršenju krivičnih djela
30.12.2019. u 15:02
get url
text

Optužnica se odnosi na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220, stava 2 i 3 KZBiH i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.
 
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:
 
1.      MEKTIĆ DRAGANA, rođenog 1956. godine u mjestu Dragalovci, općina Doboj, u svojstvu ministra sigurnosti BiH,

2.      GOLIJANIN IGORA, rođenog 1979. godine u Sarajevu, u svojstvu šefa Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH,

3.      AGIĆ SAMIRA, rođenog 1968. godine u Travniku, u svojstvu pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH,

4.      GARAPLIJA EDINA, rođenog 1968. godine u mjestu Pljevlja, Crna Gora, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija - INZA d.o.o. Sarajevo.
 
- Nakon istrage, koju je Tužilaštvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH, o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH, podignuta je optužnica protiv četiri osobe, koje se terete da su u saučesništvu počinile krivična djela i to: Optuženi Mektić Dragan i Agić Samir produženo kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220, stava 3 KZBiH, optuženi Golijanin Igor produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220, stava 2 KZBiH i optuženi Garaplija Edin produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220, stava 3, a u vezi sa članom 31 KZBiH - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
 
Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansirala delegacija Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

- Optuženi se terete za zloupotrebe položaja ili ovlasti i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist - navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM. 
 ​
Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem  140 materijalnih dokaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.