open-navfaktor-logo
search
Nisu falsifikovani
Podnesena krivična prijava zbog Đokovićevih PCR testova, evo šta je utvrdilo Tužilaštvo
Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopćilo je da je, postupajući po krivičnoj prijavi, utvrdilo da je teniser Novak Đoković više puta testiran na koronavirus i da su i potvrde o rezultatu testiranja 16. decembra i 22. decembra 2021. godine validne.
02.02.2022. u 19:24
get url
text

VEZANI TEKST - Novi problemi za Novaka Đokovića: Da li ovaj dokument dokazuje da je slagao Australce?

Tužilaštvo navodi da im je 12. januara, od strane potpisnika "Budimir Grom", elektronskim putem podnijeta krivična prijava protiv NN lica zbog izvršenja krivičnog djela falsifikovanje isprave, piše Sport Klub.

- U prijavi je ukazano da su nepoznata lica sačinila falsifikovanu ispravu, PCR potvrde, koje je kasnije upotrebio Novak Đoković za izuzeće od vakcinacije pri ulasku u Australiju, kao i prilikom izjavljivanja žalbe na odluku o ukidanju vize - navodi se u saopćenju.

Postupajući po krivičnoj prijavi, tužilaštvo je, kako se navodi, izvršilo neophodne provjere, u kom cilju je upućen zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja Ministarstvu zdravlja Republike Srbije radi provjere tačnosti podataka, odnosno navoda iz krivične prijave.

Ministarstvo zdravlja je 2. februara obavijestilo tužilaštvo da je inspekcijskim nadzorom u ustanovama iz Plana mreže utvrđeno da su potvrde o rezultatu testiranja na virus SARS-CoV-2 na koje se ukazuje u krivičnoj prijavi autentične.

VEZANI TEKST - Da li je Đoković prevario Australce: Porodica prekinula presicu nakon neugodnog pitanja 

- Uvidom u elektronsku bazu podataka prilikom nadzora o izvršenim testiranjima na prisustvo virusa COVID-19 za Novaka Đokovića utvrđeno je da je on više puta testiran i da su i potvrde o rezultatu testiranja od dana 16. decembra 2021. i od dana 22. decembra 2021. godine validne - piše u saopćenju tužilaštva.

Nakon prikupljenih podataka tužilaštvo je donijelo odluku u predmetu i rješenjem odbacilo krivičnu prijavu, s obzirom na to da, kako se ističe u saopćenju, prijavljeno djelo nije krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Đoković je deportovan iz Melbournea i nije mogao nastupiti na Austalian Openu jer nije bio vakcinisan. Prvobitno je dobio vizu uz medicinsko izuzeće, ali mu je dan prije turnira potvrđena deportacija.

Titulu je osvojio Rafael Nadal, koji je tako postao prvi čovjek koji ima osvojenu 21 Grand Slam titulu (Roger Federer i Đoković imaju po 20).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.