open-navfaktor-logo
search
Atrakcija
Podvodni muzej u Turskoj
Smješten na dnu mora, Podvodni muzej u Sideumuzej trenutno ima 117 eksponata koji govore o bogatoj kulturno-historijskoj baštini Anadolije
04.11.2019. u 15:30
get url
text

Podvodni muzej na dnu Sredozemnog mora sve je veća turistička atrakcija u Turskoj, a riječ je o muzeju koji je smješten u mjestu Side kod Antalije, javlja Anadolu Agency (AA). Prvo podvodni muzej u Turskoj otvoren je 31. oktobra 2015. godine u okviru aktivnosti Pomorske trgovinske komore IMEAK. Smješten na dnu mora, na dubini od 11 do 24 metra, muzej trenutno ima 117 eksponata koji govore o bogatoj kulturno-historijskoj baštini Anadolije.

Muzej je od obale u Sideu udaljen jednu i po milju, a posjetioci doživljavaju i adrenalinski izazov jer rone sa vrhunskom opremom i u pratnji licenciranih kustosa i ronilaca. U protekle tri godine Podvodni muzej u Sideu posjetilo je 50.000 osoba, a penzionisani komandos turske mornarice i jedan od osnivača muzeja Ahmet Gulaydin je za AA kazao da je muzej postao važna turistička atrakcija za promociju Sidea kao jedinstvene oaze za ronjenje.

-Side je izuzetno bogato podvodnim resursima i atrakcijama. Prije deset godina smo tu potopili i jedan brod obalske straže. Godišnje u Side dolazi oko pet miliona turista. Željeli smo tim turistima ponuditi nešto novo, nešto jedinstveno. Projekt muzeja je podržala Agencija za razvoj Zapadnog Mediterana - kazao je Gulaydin.

Skulpture u muzeju odnose se na nekoliko tema koje su važne u historiji Turske, uključujući Bitku u Canakkaleu, Mevlanu i derviške plesove, Rat za nezavisnost Turske i karavane deva kojima je nekad iz Sidea u Ankaru nošeno žito, a u Side donošena sol. U muzeju na dnu mora je postavljeno i cvijeće u znak sjećanja na djecu i ljude koji su stradali u Sredozemnom moru tokom migriranja iz Sirije.

{$galerijaFotografija}

Sa 117 eksponata Podvodni muzej u Sideu je drugi najveći takav na svijetu, a veći samo postoji u Meksiku u kojem je izloženo 400 eksponata.

-Sezona ronjenja u Sideu traje sedam mjeseci godišnje. U svijetu ima tri miliona certificiranih ronilaca avanturista koji uglavnom posjećuju Maldive, Egipat, Bali, Tajland ili Meksiko. Naš cilj je da ih dovedemo u Side - kazao je Gulaydin.

On je kazao da posjetioci najviše pažnje poklone skulpturi Poseidona koja je teška pet tona i visoka tri i pol metra te kao takva je najveći eksponat u muzeju. Na upit koji je eksponat njemu najdraži, Gulaydin je kazao da je to sirena koju je naručio po izgledu njegove supruge koja je imala fobiju od ronjenja i koja se nakon porinuća sirene ipak odlučila suočiti sa strahom i zaroniti u morske dubine.

Podvodni muzej - 4. 11. 2019.
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.