Ministar Podžić izrazio je saučešće ambasadoru Kocu nakon tragičnog zemljotresa koji je u petak pogodio istočni dio Turske, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, procesu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, pri čemu je iskazan obostrani interes za proširenje odbrambene saradnje dvije zemlje.

Razgovaralo se i o procesu zaključivanja sporazuma o vojno-finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, te su izražena očekivanja za skorom ratifikacijom i implementacijom ovog sporazuma.

Ministar Podžić je zahvalio na pomoći koju Turska pruža Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na planu operabilnosti s NATO-om, koja se ogleda kroz respektabilnu materijalnu podršku u razvoju i modernizaciji Oružanih snaga BiH, podršku kroz proces školovanja i edukacije na vojnim akademijama u Turskoj.

Također, ministar Podžić je zahvalio i na pomoći koju pružaju Oružane snage Turske kroz učešće u misiji EUFOR-a i kroz ukupnu saradnju koju Ministarstvo odbrane BiH ima s Ambasadom Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

U kontekstu procesa NATO integracija, ministar Podžić je naglasio da je njegov ključni prioritet da se provedu reforme koje je Predsjedništvo BiH potpisalo.

Ambasador Koc je naglasio da će BiH od Turske, kao članice NATO-a, imati punu podršku na euroatlantskom putu, te je ponovio spremnost za dalje proširenje međusobnih aktivnosti, pomoć u reformi odbrane BiH i ukupnu saradnju koja će rezultirati na obostranu korist.