Najmanje četiri turska vojnika poginula su na području gdje se sprovodi operacija "Izvor mira", koja je 9. oktobra prošle godine pokrenuta na sjeveru Sirije, u borbi protiv  pripadnika kurdskih organizacija Jedinice narodne zaštite (YPG) i Radnička partija Kuirdistana (PKK).

 Iz Ministarstva odbrane Turske potvrđeno je da su na području gdje je u toku akcija poginula četiri turska vojnika, prenosi  Anadolu Agency (AA).  Naveli su da su vojnici poginuli tokom kontrole puta. Tada je došlo do bombaškog napada izvedenog uz pomoć vozila. Iz Ministarstva su porodicama poginulih, Turskim oružanim snagama i cijeloj naciji uputili saučešće.

Turska je 9. oktobra prošle godine pokrenula vojnu operaciju "Izvor mira" s ciljem da ukloni pripadnike  YPG/PKK sa sjevera Sirije istočno od rijeke Eufrat, koje smatra teroristima, kako bi, kako navodi Ankara osigurala granice Turske, pomogla u sigurnom povratku sirijskih izbjeglica i osigurala teritorijalni integritet Sirije.

Od tada, Turska je postigla sporazume i sa Sjedinjenim Državama i s Rusijom da primoraju YPG/PKK-a da se povuku iz planirane zone  duž turskih granica.