open-navfaktor-logo
search
Iz arhive
Pogledajte šta su u ratu tražili sarajevski arhitekti
Učestvovali u programu WARCHITECTURE, a kako nisu imali nikakvu naknadu za rad, zatražili su brašno, tjestetninu, šećer, so i cigarete
17.10.2019. u 18:30
get url
text

Na društvenim mrežama pojavio se dokument iz ratnog Sarajeva putem kojeg sarajevski arhitekti od vlasti traže da im se omogući nešto namirnica i cigareta.  

U dokumentu koje je 19. jula 1993. godine Društvo arhitekata Sarajevo uputilo Direkciji za snabdijevanje Skupštine grada Sarajevo obraćaju se s molbom da im omoguće nabavku neophodnih namirnica za 12 članova Asocijacije. Oni su, kako je navedeno, angažovani na poslovima i zadacima realizacije ratnog programa pod nazivom WARCHITECTURE, od maja 1992. do tog momenata, a da nisu primali nikakvu naknadu za svoj rad. 

Program WARCHITECTURE ima svečanu podršku Vlade RBiH i Skupštine grada Sarajeva, a cilj je prezentacija ratnih razaranja i šteta nastalih u ovom ratu na teritoriji grada Sarajeva - piše u dopisu. 

Naveden je i tačan spisak namirnica koje se treže, i to: 12 puta po 10 kilograma brašna; 12 puta po 5 kilograma tjestenine, 12 puta po 2 kg šećera i soli, te po 10 kutija cigareta za učesnike ovog projekta. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.