Austrijski kancelar Sebastian Kurz zajedno s nekoliko ministara održao je konferenciju za medije na kojoj je s javnošću podijelio nove odluke koje je vlada donijela kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Kurz je tom prilikom kazao kako je zabrinjavajuće povećanje broja novozaraženih te da su donijeli odluke o tome da mjere (maska, socijalna distanca i pojačana higijena) budu proširene, a u cilju kako bi se spriječilo uvođenje odluka koje bi u potpunosti obustavile društveni život, poput nove mjere ograničenja kretanja.

Naveo je i kako se virus naročito brzo širi na privatnim zabavam organiziranim u zatvorenom prostoru, zbog čega će, kako je naveo, privatne zabave u zatvorenim prostorima (poput rođendana), biti ograničene na najviše deset osoba.

Kurz je rekao kako će u gastronomskom sektoru uposlenici i gosti morati nositi maske, a za jednim stolom moći će sjediti najviše deset osoba. Gosti će narudžbe dobijati samo za sotolom, a maske neće morati koristiti tokom jela.

Restorani i kafići će zatvoriti bar odjele, a pored gastronomskog sektora, prostori u kojima se održavaju sportske aktivnosti te zabave i događaji moći će raditi do najdalje jedan sat iza ponoći.

Kurz je rekao kako je i obaveza maske dodatno proširena, te će ona morati biti nošena i na tržnicama, sajmovima, te tokom obavljanja molitvi.

Opozicija je reagirala na saopćene odluke te navela kako će odluka dokrajčiti turizam pa i gastronomski sektor.

Prema posljednjim podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravstva, broj zaraženih u zemlji povećan je na 36.269, dok je od posljedica zaraze preminulo 758 osoba.

Beč je zbog povećanog broja zaraženih, u nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, Belgiju i Švicarsku proglašen zonom rizika.