Četvrtak, 26.05.2022.

Pokrivenost uvoza izvozom se udvostručila, neprekidni rast od 2005. godine

Do 2017. godine pokrivenost uvoza izvozom je narasla do 60,8 posto

Jedan od značajnijih pokazatelja rasta privrede je omjer uvoza i izvoza, ili ekonomskim rječnikom kazano pokrivenost uvoza izvozom. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ovaj parametar je neprekidno rastao od 2005. do 2017. godine. Važno je napomenuti, kako smo obaviješteni iz spomenute državne agencije, da se posljednji obrađeni podaci odnose na 2017., dok će precizni podaci za prošlu biti poznati tek u drugoj polovini ove godine.

Prije 13 godina odnos između izvoza i uvoza je iznosio 33,8 posto, što znači da je uvoz u BiH, izražen u konvertibilnim markama, bio dvostruko veći od izvoza. Do 2017. godine pokrivenost uvoza izvozom je narasla do 60,8 posto. Iako još nema zvaničnih statističkih podataka, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao kako je u prošloj godini ovaj odnos narastao na 62 posto.

U periodu od 2014. dos 2017. godine izvoz i BiH je zabilježio rast od 8,7 do 1 milijardi KM, dok je u istom periodu uvoz u našu zemlju narastao sa 16,2 na 18,6 milijarde KM.

Najveći rast izvoza, posmatrano po oblastima, zabilježen je u proizvodnji hrane. U spomenutom četverogodišnjem periodu izvoz prehrambenih proizvoda porastao je za oko 245 miliona KM, sa 485,3 na 730,9 miliona maraka. Od tog iznosa samo u oblasti izvoza voća i povrća zabilježen je rast od 102 miliona KM, sa 109,8 na 211,9 miliona KM.

Ovakav porast izvoza prehrambenih proizvoda rezultat je nekoliko sporazuma koje je BiH sklopila u proteklom periodu. Jedan od bitnih preduvjeta za ovaj rast bilo je i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a potom i dobijanja dozvola za izvoz različitih prehrambenih proizvoda na tržište zemalja EU, kao što su krompir, mlijeko i mlijčne prerađevine i drugo.

Tu su i sporazumi o slobodnoj trgovini pojedinih proizvoda sa Turskom, a to se posebno odnosi na izvoz brašna, ulja i goveđeg mesa.

Značajan rast izvoza zabilježen je i u nekim drugim oblastima. Tako je u proizvodnji pokućstva zabilježen rast izvoza od 198 miliona maraka, električnih mašina od 188 miliona KM, električne energije od 154 miliona maraka, te odjeće od 122 miliona KM.

Posmatrano po zemljama destinacijama, u 2017. godini smo najviše izvozili u Njemačku, blizu 1,6 milijardi KM. Iza ove države slijede Hrvatska sa blizu 1,3 milijarde KM, Italija u koju smo izvezli nešto više od 1,2 milijarde KM, a listu država u koje smo izvezli više od milijardu maraka različitih proizvoda zaključuje Srbija sa blizu 1,1 milijarde KM.

Ako posmatramo izvoz iz BiH u navedenom četverogodišnjem periodu, najveći porast je zabilježen u trgovinskoj razmjeni sa Hrvatskom od 327 miliona KM, a potom slijede Srbija sa 293 miliona maraka, Njemačka sa 282 miliona KM, te Slovenija sa 276 miliona maraka.

U toku 2017. smo najviše smo uvozili iz Njemačke, više od 2,1 milijarde KM. Više od dvije milijarde maraka uvoza ostvarili smo još i iz Italije (2,06 milijardi KM) i Srbije (2,03 milijarde KM). Ukupna vrijednost uvoza iz Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,8 milijardi maraka, a iz Kine 1,2 milijarde KM.

U posmatranom četverogodišnjem periodu najveći porast uvoza je ostvaren iz Italije, 409 miliona KM i Srbije 400 miliona maraka. Značajniji porast vrijednosti uvoza zabilježen je i u trgovinskoj razmjeni sa Njemačkom (234 miliona KM), Turskom (184 miliona KM), Slovenijom (149 miliona KM), Poljskom (135 miliona KM) i Danskom (115 miliona KM).

Iako BiH spada u red zemalja koje više uvoze nego što izvoze, postoje države sa kojima imao i pozitivan trgovinski bilans. Od značajnijih trgovinskih partnera u koje više izvozimo nego što od njih uvozimo spadaju Austrija, Slovenija, Norveška, Švicarska i Crna Gora.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh