open-navfaktor-logo
search
Tamo je sve počelo
Pola svijeta je zatvoreno, pogledajte šta se događa sada u Wuhanu: "Živimo neki drugi život"
U epicentru koronavirusa Wuhanu ponovno su otvoreni noćni klubovi, dok istovremeno takve zabave ostaju tek nedosanjani san za ostatak svijeta.
18.12.2020. u 17:28
get url
text
get url
text

Noćni život Wuhana vraća se u punom jeku gotovo sedam mjeseci nakon ukidanja stroge blokade, a mladi partijaneri to prihvaćaju širom otvorenih ruku, javlja Wion news.

Scene su to koje su zbog pandemije u ostatku svijeta trenutno nezamislive, ali mladi stanovnici Wuhana uživaju u noćnim izlascima, gužvi, druženju u klubovima i hrani na uličnim štandovima te nadoknađuju izgubljeno vrijeme.

Mnogi se ovakvim prizorima nadaju u 2021. godini nakon globalnog uvođenja cjepiva protiv Covida-19.

- Nakon prvog vala epidemije u Wuhanu, sada se osjećam kao da živim neki drugi život - kaže Zhang Qiong (29) slaveći rođendan s prijateljima u prepunoj pivnici.

Vani se mladi bez maski zabavljaju na ulicama, igrajući igre.

Wuhan nije prijavio novi slučaj lokalne transmisije koronavirusa još od 10. maja, nakon što je tamo na snazi bio jedan od najstrožijih lockdowna na svijetu.

Taj grad od 11 miliona stanovnika bio je odsječen od ostatka Kine u iznenadnom lockdownu koji je započeo 23. januara. Na cestama su bile postavljene barijere, a avioni, vozovi i autobusi nisu mogli u grad. Gotovo 3.900 od 4.634 slučajeva smrti od koronavirusa u Kini zabilježeno je upravo u Wuhanu.

Mladi su pričali o tome kako su mjesecima bili zatvoreni u svojim domovima, a mnogi od njih su to vrijeme iskoristili za pripremu nakon ponovnog otvaranja.

- Neka od moje nove muzike sigurno će biti o pandemiji - kaže Wang Xinghao, frontmen wuhanskog pop-rock benda Mad Rat. On je ove sedmice organizirao koncert za više od 100 ljudi. Jednu od njegovih novih pjesama inspirirala su tri mjeseca života s majkom.

- Tokom epidemije je Wuhan bio mrtav grad. Sada svi izlaze jesti i zabavljati se. Mislim da ni prije epidemije nije bilo ovoliko ljudi vani - kaže rock muzičar Yi Yi za Wion news.

Unatoč uspješnosti noćne scene Wuhana, vlasnici firmi i restorana kažu da bi moglo proći još vremena prije nego što porast prometa nadoknadi velike gubitke do kojih je došlo tokom zatvaranja. Ipak, mnogima je poruka sada jasnija.

- Ovaj put želim cijeniti sve u žvivotu jer nikad je znate kada će završiti. Svaki sretan dan je važan - dodaje Zhang.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.