open-navfaktor-logo
search
Derek Chauvin
Policajac koji je ubio Georgea Floyda osuđen na 22 i po godine zatvora
Bivšem policajcu Dereku Chauvinu izrečena je kazna za prošlogodišnje ubistvo Georgea Floyda na ulicama Minneapolisa.
25.06.2021. u 22:42
get url
text

Chauvin je osuđen na 22 i po godine zatvora. Tužioci su tražili 30-godišnju zatvorsku kaznu, što je duplo veća kazna od one koju predviđaju smjernice za počinitelje prvog krivičnog djela.

VEZANI TEKST - Privatna obdukcija pokazala: George Floyd umro je od gušenja

Sudijaokruga Hennepin Peter Cahill ranije ovoga mjeseca je presudio da su tužioci uspostavili temelje za davanje oštrije kazne Chauvinu.

Porota je Chauvina (45) proglasila krivim 20. aprila.

Tehnički je Chauvinu prijetilo do 75 godina zatvora, no s obzirom na to da je bivši policajac nekažnjavan, sudija mu je za ubistvo drugog stepena i ubistvo trećeg stepena, prema smjernicama za neosuđivane osobe, mogao dati od 12 i po do 15 godina zatvora, a za ubistvo bez predumišljaja od tri godine i pet mjeseci do četiri godine i osam mjeseci. 

Odbrana Chauvina je tražila uvjetnu kaznu i novo suđenje. Chauvinov advokat argumentirao je da njegovom klijentu nije omogućeno pravedno suđenje zbog pogrešaka tužilaca i porote.

Video bijelog policajca Chauvina koji više od devet minuta kleči na vratu 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda izazvao je bijes širom svijeta te je pokrenut najveći protestni pokret u SAD-u u posljednjim desetljećima.

Tužioci države Minnesote napisali su da je Chauvinov zločin šokirao savjest zemlje.

VEZANI TEKST - Procurile snimke policijskog ubistva Georga Floyda, vide se novi detalji hapšenja

Sudija Cahill je prošloga mjeseca ustanovio da su tužioci pokazali da postoje četiri dodatna faktora koja omogućuju veću zatvorsku kaznu za Floyda. Sudija smatra da je Chauvin iskoristio svoju poziciju povjerenja i autoriteta, da se prema Floydu odnosio okrutno, da je počinio zločin kao dio grupe s tri druga policajca te da je ubio Floyda pred djecom.

Eric Nelsen, Chauvinov advokat, zatražio je uvjetnu kaznu, argumentirajući da se ubistvo Floyda može opisati kao pogreška učinjena u dobroj vjeri.

Chauvin je sudjelovao u hapšenju Floyda zbog sumnje na to da je Floyd koristio lažnu novčanicu od 20 dolara.

Tri preostala policajca uključena u Floydovo hapšenje su, poput Chauvina, otpuštena dan ranije. Njima će se suditi sljedeće godine, zbog pomaganja i podržavanja Floydovog ubistva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.