open-navfaktor-logo
search
Nasilje
Policajac snimljen dok udara povrijeđenog mladića oblivenog krvlju
Identiteti žrtve i policajca još nisu otkriveni
19.01.2020. u 14:53
get url
text
Policajac snimljen dok udara mladića
get url
text

Kamerom su zabilježeni trenuci u kojima policajac u Parizu udara povrijeđenog mladića koji je ležao na tlu.

Dok je policajac udarao mladića, njegove kolege su držale demonstrante ispred stanice Gare de l'est na sjeveru Pariza.

Francuski tužioci potvrdili su da je pokrenuta krivična istraga zbog "nasilja osobe u službi vlasti". Identiteti žrtve i policajca još nisu otkriveni.

Zabrinjavajući snimci objavljeni na Twitteru pokazuju kako je službenik dva puta udario čovjeka čije je lice bilo krvavo, prije nego što se prislonio na tijelo da ga drži.

Na klipu se mogu čuti demonstranti kako galame: "Pogledajte, jeste li vidjeli šta je učinio vaš kolega? Odvratno, gledaj šta je učinio! To je odvratno!"

Jedan demonstrant rekao je da smatraju kako je napad "osramotio Francusku".

Česte su tvrdnje o policijskoj brutalnosti tokom više od šest sedmica demonstracija i štrajkova protiv vlasti predsjednika Emmanuela Macrona. U subotu je Macronov omiljeni pariški restoran zapaljen, dok su gomile antivladinih demonstranata krenule u divljanje. Molotovljev koktel je pred zoru bačen kroz prozor La Rotondea. Vatra se brzo proširila, uzrokujući veliku štetu restoranu u kojem su Macron i njegova supruga Brigitte slavili pobjedu na predsjedničkim izborima 2017. godine.

U proteklom periodu je zabilježeno najmanje 35 hapšenja, uglavnom zbog prekršaja javnog reda, uključujući vandalizam i tučnjave. Sve je to dodatno otežalo posao za predsjednika Macrona, koji pokušava reformirati francuski penzijski sistem. U petak navečer Macron je evakuiran iz pozorišta nakon napada demonstranata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.