open-navfaktor-logo
search
Sporne fotografije
Policajac svjedok "zlostavljanja tužiteljicinog muža", brat tvrdi kako Tužilaštvo pokušava da ga diskredituje
Kantonalno tužilaštvo u Tuzli jučer se oglasilo saopćenjem o incidentu koji je suprug kantonalne tužiteljice Mirzete Begić imao sa policajcem T. O., prilikom kontrole saobraćaja. 
22.02.2020. u 23:01
get url
text

Između ostalog, iz Tužilaštva TK priložene su i fotografije drugog policajca koji je bio u patroli, Nedžada Hodžića, inače svjedoka u ovom slučaju, na kojima je se vidi da on "svoje prijateljske odnose ne krije sa osobama iz kriminalnog miljea u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, Berizom Kabilovićem i ljudima bliskim njemu".

Nakon ovih informacija, oglasio se Almin Hodžić, brat policajca čije fotografije su objavljene, a njegov demant prenosimo u cijelosti:

- Moj brat Nedžad Hodžić "Nele" je kao drugi član patrole koja je vršila kontrolu učesnika saobraćaja kritične noći sa kolegom T. O. učestvovao u lišavanju slobode g. Mujage Begića, inače supruga kantonalne tužiteljice gđe. Mirzete Begić. Kao vinovnik ovog događaja pod neviđenim je pritiskom sa dodijeljenim statusom svjedoka u istrazi koja se vodi o predmetnom događaju.

Zbog lišavanja slobode muža tužiteljice Kantonalnog tužilaštva TK Mirzete Begić, moj brat je izložen neviđenom pritisku i ucjenama da da izjavu po ukusu naručilaca ovog slučaja.

Obzirom da data izjava inspektorima FUP-a nije po ukusu strane iz tužilaštva TK, koje drži upravljač u svojim rukama, pristupa se nerazumnom i nezakonitom objavljivanju fotografija iz perioda prije četiri do osam godina, sa takozvanim članovima iz kriminalnog miljea TK, a koji su u posljednjim aktivnostima MUP-a TK uhapšeni i predati nadležnom Tužilaštvu TK na dalje postupanje.

Napominjem da smo mi uspješni sportisti predmet interesovanja ljubitelja sporta i fanova sporta kojim se bavimo, bez ograničavnja bilo koga da s nama može porazgovarati, popiti piće, slikati se i slično. Međutim, žalosna činjenica i zamjena teza je da slike iz nečijih albuma, koje neko zbog nečega, a svidjelo se to nekome ili ne, dovode u vezu na najsramniji i najbrutalniji način sa navodnim kriminalnim djelovanjem samo zato da bi se potkopao lični, ljudski i profesionalni integritet, jer moj brat nije želio niti će bez obzira na cijenu lažno svjedočiti protiv svog kolege T. O.

Ovaj sramni čin predstavnika Tužilastva koji je objavio fotografije sa inkriminisanim osobama, ima tendenciju da se moj brat diskredituje kao svjedok i pokaže kao nedostojan za vršenje policijskog posla, i u javnosti pokaže nepodobnim. U nastavku je svaki scenarij nažalost moguć, jer onaj ko ima vlast ima i instrumente sile, pa me to zabrinjava.

I ovdje nisu važni dokazi o počinjenju djela, ovdje je važna moć i mogućnost da slike sa javnih mjesta i isfabrikovanih ko zna za koje potrebe, iskoriste kad je to kome potrebno za obračun.
Ovakvo postupanje službe za odnose sa javnošću je medijski linč.

{$galerijaFotografija}

Moj brat i ja smo odrasli u porodici gdje su moral i etika vrijednosti bez kojih se iz kuće ne izlazi. Upravo radi tih karakteristika je moj brat na tapeti tužilaštva kojem je očigledno jedina funkcija da zatvara one koji pokušaju vratiti vjeru i sistem u državu gdje već odavno vlada polu anarhija. Kako drugačije objasniti da su policajci, koji nisu pali na ono "znaš li ti ko sam ja?", uhapšeni kroz samo par dana od "incidenta" sa mužem tužiteljice?

U međuvremenu, da bi se napravio medijski linč vade se stare slike mog brata sa sumnjivim likovima, pokušavajući tako medijskim spinom iole opravdati svoj postupak. Postupak koji je nemoguće oprati, jer je u pitanju čisto zastrašivanje.

Moram naglasiti da smo i brat i ja sportisti, i to u onom sportu gdje se udarci ispod pojasa najžešće sankcionisu. Valjda zato on nije bio spreman da prihvati onu "kadija te tuži, kadija ti sudi" varijantu. Slike koje su nastale, one su nastale prije nego će moj brat postati policijski službenik. A da bi mogao konkurisati za prijem u redove policije, isti je prošao sve sigurnosne provjere po službenoj dužnosti od svih sigurnosnih agencija na nivou države i kantona. To je značilo da moj brat nije imao niti jednu mrlju u svojoj biografiji, iako su i tada postojale ove fotografije.

Bez obzira kako ovo završilo po mene, moga brata i moju porodicu, ja sam neizmjerno ponosan na hrabar postupak brata i kolege, jer su pokazali da ovdje postoji država i da ovdje ima nešto za šta se vrijedi boriti. Moj otac se borio za ovu državu, ja sam se borio pod zastavom ove države, a moj brat se bori protiv sistema.

Šta god bilo, moja poruka tužilaštvu je da su oni tu da služe pravdi, a ne samo sebi. Ukoliko je moj brat kriv radi slike, neka odgovara. Ali očekujemo tsto tako da odgovara i tužiteljica koja uzima pravdu u svoje ruke i selektivno se junači po Tuzli u manirima lokalnog šerifa - navodi se u demantu.

Saopćenje brata policajca Nedžada Hodžića, 22.02.2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.