Bez sukoba

Policija čuvala LGBTI festival u Tuzli: Pripadnici vehabijskog pokreta bacali jaja

Objavljeno: 15.03.2019. u 20:09 Autor: J. B.

Nekoliko sati prije početka festivala sve prilaze Ateljeu "Ismet Mujezinović" čuvala je policija. Pola sata pred otvaranje festivala grupa od dvadesetak pripadnika vehabijskog pokreta okupila se u Klosterskoj ulici, ali im polcija nije dozvolila da se približe zgradi Ateljea

Protest u Tuzli nije bio najavljen policiji

Međunarodni festival queer filma i umjetnosti "Merlinka" otvoren je večeras u Ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli. Prije otvaranja festivala u Klosterskoj ulici ispred Ateljea okupila se grupa pripadnika vehabijskog pokreta s uvredljivim transparentima upućenim pripadnicima LGBTI populacije. Ovaj protest, kako saznajemo, nije bio najavljen policiji.

Nekoliko sati prije početka festivala sve prilaze Ateljeu "Ismet Mujezinović" čuvala je policija. Pola sata pred otvaranje festivala grupa od dvadesetak pripadnika vehabijskog pokreta okupila se u Klosterskoj ulici, ali im policija nije dozvolila da se približe zgradi Ateljea. Oni su noseći transparente uzvikivali "tekbir, Allahu ekber", "izađite napolje", a pojedinima je smetalo prisustvo novinara prema kojima su bacili nekoliko jaja. Nešto prije otvaranja festivala policija je okupljene zamolila da se raziđu što su oni na kraju i poslušali.

Podsjećamo, uoči otvorenja festivala na više lokacija u Tuzli zalijepljeni su plakati kojim se građani pozivaju na mirni protest ispred Ateljea, da bi spriječili održavanje, kako je navedeno, "nakaradnog i nemoralnog queer festivala". Tokom noći je na zgradi Ateljea "Ismet Mujezinović" ispisan uvredljivi grafit.

- U dva dana festivala "Merlinka" prikazat ćemo kratke i dva dugometražna filma na temu ljudskih prava, odnosno prava LGBTI osoba kao jedne od najranjivijih kategorija bh. društva. Kada su u pitanju prijetnje kojima samo bili izloženi, sve smo prijavili policiji i tužilaštvu i na institucijama je da rade svoj posao. Bilo kakav pritisak na javno okupljanje, govor mržnje ili pozivi na nasilje su kršenje Krivičnog zakona FBiH, zakona TK i na kraju Ustava BiH, jer se radi o ljudskim pravima - rekla je izvršna direktorica Tuzlanskog otvorenog centra Dajana Bakić.

Međunarodni festival queer filma i umjetnosti "Merlinka" će se 15. i 16. marta peti put održati u Tuzli, u organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra. Prethodne četiri godine nije bilo protesta poput večerašnjeg.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije