Tokom proteklog vikenda, kako je saopćeno danas iz entitetskog MUP-a, policija je provela niz aktivnosti u saradnji sa komunalnom policijom i inspekcijskim službama, te je tako obustavljen jedan javni skup - korida u mjestu Liskovica, kod Mrkonjić Grada na koji je prisustvovalo oko 700 građana.

U saradnji sa nadležnim službama, izdato je i ukupno 17 prekršajnih naloga u ugostiteljskim objektima zbog nepoštovanja Zaključka Štaba za varedne situacije o zabrani okupljanja više od 50 osoba na jednom mjestu.

Evidentirana su tri krivična djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, po jedno na području Dervente, Mrkonjić Grada i Trebinja.

Također evidentirano je i 25 prekršaja od čega dva konzumiranja droge, 13 posluživanja alkoholom, pet ometanje državnih organa, privrednih društava i drugih pravnih lica u vršenju javnih funkcija, te jedan prekršaj iz oblasti Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga i četiri prekršaja radi točenja alkohola malodobnim osobama. Uhapšene su tri osobe na području Bijeljine i Trebinja radi nepostupanja po naređenju policijskih službenika.

- Planske aktivnosti po pitanju kontrole poštovanja zaključaka Štaba za vanredne situacije bit će nastavljene i u narednom periodu. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvalo je građane da nadležnim službama prijave nedogovorne pojedince ili grupe, koji svojim ponašanjem mogu ga ugroze zdravlje ljudi - saopćeno je iz MUP-a RS-a.