ISTRAGA

Policija tapka u mjestu: Ko diže u zrak bankomate po Hercegovini?

Objavljeno: 03.01.2019. u 09:11 Autor: A. B. Š.

Karateristično za ove pljačke je da su sve izvedene korištenjem eksplozivnih naprava, a bankomati su doslovno "dignuti u zrak"

U oktobru raznesen bankomat u sklopu TC "Bingo"

FOTO: A. BEČIĆ ŠUTA

U posljednjih godinu dana na području Hercegovine dogodilo se nekoliko pljački bankomata. Ono što je karateristično za ove pljačke je da su sve izvedene korištenjem eksplozivnih naprava, a bankomati su doslovno "dignuti u zrak".

Posljednja ovakva pljačka dogodila se 27. novembra u Drinovcima kod Gruda, gdje je raznesen bankomat "UniCredit banke" na objektu "Namex". Policija je, kako saznajemo, 12. decembra dostavila Tužilaštvu Zapadno-hercegovačkog kantona izvještaj protiv nepoznatog počinioca zbog ovog krivičnog djela.

- Nakon što se upozna sa sadržajem izvještaja, postupajući tužilac će donijeti nalog o provođenju istrage protiv nepoznatog počinitelja, te naložiti poduzimanje istražnih radnji kako bi se otkrio počinilac – rečeno je u ovom Tužilaštvu.

Ono što je dosad utvrđeno istragom je da su se tri nepoznata muškarca, maskirana i naoružana automatskim puškama, dovezla u automobilu "BMW" do "Namexa". Uz pomoć eksplozivne naprave su raznijeli bankomat, ali nisu uspjeli odnijeti sav novac jer ih je vlasnik jednog od objekata u "Namexu" omeo u toj namjeri. Vlasnik objekta je to zamalo platio glavom, jer su razbojnici čim su ga uočili zapucali prema njegovom vozilu. Srećom, čovjek je izbjegao metak, a više hitaca oštetilo je njegov automobil. Iako službeno nikad niej saopćeno koliko novca je na kraju odneseno, saznajemo da se ipak radi o cifri koja nije zanemariva.

Identičan slučaj zabilježen je samo noć ranije u Vitini kod Ljubuškog, a na meti je ponovo bio bankomat u sklopu tržnog centra "Namex". Ovaj slučaj je ipak ostao samo na pokušaju, jer su razbojnici ometeni u "poslu" i pobjegli su praznih ruku, prije nego su uspjeli postaviti eksploziv.

Mjesec ranije, 24. oktobra, dvije osobe su minirale bankomat "UniCredit" banke, koji se nalazi u sklopu supermarketa "Bingo" u ulici Ante Starčevića u mostarskom naselju Centar 2.

U samo nekoliko minuta, pokupili su novac i nestali. Iako je policijska patrola vrlo brzo stigla na mjesto događaja, pljačkaši su se već uspjeli udaljiti prema naselju Centar 3 vozilom "golf" tamne boje, gdje im se izgubio trag. I u ovom slučaju istraga tapka u mjestu.

- Istražne radnje u ovom predmetu su u toku. Vještače se fragmenti naprave uz pomoć koje je bankomat dignut u zrak - kaže Ljudevit Marić, portparol Uprave policije MUP-a HNK.

Prilikom ove eksplozije bankomat je u potpunosti uništen, kao i ulaz u supermarket "Bingo". Znatna materijalna šteta načinjenaje i unutar samog objekta, gdje su oštećeni prodajni artikli i inventar. Manja oštećenja pretrpilo je i vozilo jednog građanina koje je bilo parkirano u neposrednoj blizini.

U proljeće 2018., tačnije 18. maja, bankomat koji se nalazi u Blagaju je također bio na meti lopova. Ni u ovom slučaju nisu pronađeni počinioci, baš kao ni u slučajevima koji su zabilježeni ranijih godina:

- Bankomat koji se nalazi na benzinskoj pumpi u naselju Ortiješ je eksplodirao u novembru 2017. godine.

- Bankomat "UniCredit" banke "ispražnjen" je u decembru 2016. godine u Vitini kod Ljubuškog.

- U januaru 2015. godine u naselju Trn kod Širokog Brijega nepoznate osobe raznijele su drive-in bankomat.

Počinioci ovih krivičnih djela ni do dana današnjeg nisu identifikovani.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije