open-navfaktor-logo
search
Ozbiljan problem
Policija vrši kontrole u TK: Veći broj pojedinaca i dalje ne poštuje mjeru samoizolacije
Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona prije dva dana tražio je asistenciju policije u kontroliranju osoba kojima je rješenjima nadležnih sanitarnih inspektora naložena samoizolacija. Policija je od tada provela veliki broj kontrola na području TK, a neke osobe napustile su kućnu izolaciju.
16.03.2020. u 14:41
get url
text

- Policijski službenici i dalje rade na provjerama, a do danas su kontrolirali više od 300 osoba kojima je naležena samoizolacija - kaže glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić.

O onima koji napuste izolaciju koju im je naložio inspektor, policija obavještava Kantonalni, odnosno gradske i općinske krizne štabove, a inspektori po zakonu imaju obavezu da izriču sankcije.

VEZANI TEKST - Srebrenik: Vratio se iz Njemačke i umjesto u karantin otišao u ćevabdžinicu

Iz Vlade TK upozorili su da se građanima na području TK koji se, po osnovu preduzetih mjera i aktivnosti nadležnih organa i ovlaštenih pojedinaca, nalaze u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, nalaže da poštuju propisane preventivne mjere, na što ih obavezuju i zakonske odredbe. Istaknuli su da će u slučaju potrebe biti poduzete i represivne mjere, a sve u interesu građana TK, a zakon propisuje novčanu kazna ili kaznu zatvora do jedne godine.

Prema saznanjima Faktora, policija u TK do sada 20 osoba nije pronašla na adresama gdje su trebali biti izolirani. Pored tih 20, za još 25 osoba se sumnja da su napustili BiH.

Policija i Krizni štab apeliraju na građane da budu odgovorni jer je samoizolacija jedini način da spriječimo apokaliptičan scenarij, koji se trenutno događa u Italiji, ali i nekim drugim zemljama poput Francuske i Španije, koje se uprkos svojoj ekonomskoj moći i razvijenim zdravstvenim sistemima, teško nose sa razmjerama epidemije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.