- Povodom Vaše odluke da vratite prijedlog budžeta za 2021. godinu na doradu u Vijeće ministara BiH uz sugestije da se ne dopusti vraćanje osnovice na iznos iz 2012. godine, Sindikati policijskih organa (SIPA, Granična policija BiH i DKPT) koji čine Savez Sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini su u znak nezadovoljstva organizovali protest pred zgradom Parlamenta BiH.

VEZANI TEKST - Džaferović o budžetu BiH: Plaće vojnika i policajaca podići, a najviše plaće funkcionera smanjiti

Odbijanje vraćanja osnovice na period iz 2012. godine je samo poslednja kap koja je prelila čašu vode, a o svim problemima smo upoznali Vas gospodine Komšiću i Vas gospodine Džaferoviću na sastancima koji su održani tokom oktobra i novembra 2019. godine. Prilikom tih sastanaka obećali ste nam da ćete se sa svog nivoa vlasti i stranačke pozicije zauzeti za poboljšanje statusa uposlenih u policijskim organima te istakli da je nedopustivo da policija na državnom nivou bude manje plaćena od policije na nižim nivoima vlasti - saopćeno je danas iz Saveza sindikata policijskih organa u BiH, na čijem je čelu Dragan Krvavac.

Najavili su i protest pred zgradom Predsjedništva BiH "u narednom periodu".

Protest, kako su nam ranije kazali iz policijskih sindikata, ovisi o tome kada će biti održana sjednica Predsjedništva BiH sa korigovanim budžetom BiH na dnevnom redu.

Podsjetimo, u prvobitno predloženom budžetu bila su predviđena sredstva za povećanje osnovice državnim službenicima i namještenicima, ali ne i za borbu protiv pandemije koronavirusa, te je Predsjedništvo BiH vratilo budžet na doradu. 

Tada je rečeno da u budžetu moraju biti sredstva za borbu protiv koronavirusa, ali i da plaće policajaca i vojnika trebaju biti veće, a funkcionera niže. Vijeće ministara BiH potom je usvojilo korigovani budžet u kojem su pronađena sredstva za borbu protiv pandemije, ali se odustalo od povećanja osnovice za plaće.

VEZANI TEKST - Pripadnici tri policijske agencije i službenici protestovali pred Vijećem ministara: Uputili zahtjeve, dali rokove

U dopisu upućenom danas članovima Predsjedništva BiH, policijski sindikati su zatražili vraćanje osnovice za obračun plaće za 2021. godinu, te naveli da bi time vratili njihovo povjerenje i vratili policijskim službenicima, "koji brinu o vašoj sigurnosti, čuvaju granice i provode kriminalističke istrage i hapšenja uprkos svim problemima i pandemiji virusom COVID-19", minimum dostojanstva. 

Iz policijskih sindikata su istakli i da je njihove zahtjeve odbio Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, uz obrazloženje da nije nadležan te da niko od drugih ministara nije pokazao brigu.

Članove Predsjedništva BiH podsjetili su na svoje zahtjeve, a to su: povećanje osnovice za plaće, odnosno vraćanje na raniji nivo, usvajanje zakona o policijskim službenicima, donošenje posebnog zakona koji će tretirati plaće i naknade uposlenih u policijskim agencijama, objavljivanje Pravilnika o uniformi u Službenom listu BiH jer je donesen još 2017. godine, te konačna uspostava ekonomsko-socijalnog dijaloga.