open-navfaktor-logo
search
Genocid se zaboravlja
Politika SPC-a, gdje stadoše Pavle i Irinej, Porfirije produži: RS je djelo pravde
Patrijarh SPC-a Porfirije rekao je sinoć na otvaranju manifestacije Dani Srpske u Srbiji da je "stvaranje, postojanje i napredak Republike Srpske djelo pravde, kao i međunarodnog prava i konsenzusa, a da je za hrišćane pravedno ono što je utemeljeno na istini". 
23.09.2021. u 22:03
get url
text

On je na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu, u prisustvu zvaničnika Srbije i Republike Srpske uputio molitve za sve žitelje Republike Srpske, navodeći da mu je čast što je pozvan da učestvuje na svečanosti koja se zove Dani Srpske u Srbiji.

Podsjetio je na patrijarha Irineja, "koji je gajio posebnu ljubav za Republiku Srpsku i srpski narod gdje god se nalazio".

- Mnogo puta sam sa njim razgovarao o važnosti očuvanja, napretka i svakog prosperiteta Republike Srpske i o saradnji Republike Srpske sa Srbijom i drugim zemljama u okruženju, kao i o saradnji Republike Srpske sa Rusijom, Grčkom, ali i Hrvatskom, Crnom Gorom i svim zemalja zapadnog svijeta sa kojima dijelimo hrišćanske i sveopće civilizacijske vrijednosti - naveo je patrijarh Porfirije.

VEZANI TEKST - Ko je bio Irinej: Presuda Mladiću je djelo đavola, negirao genocid i radio na razbijanju BiH

Početkom ovog mjeseca, patrijarh Srpske pravoslavne crkve je izjavio da "ljudi koji SPC optužuju za bavljenje politikom i sami znaju da to nije istina", te da "po sebi, Crkva ne može biti ni stranačka ni neko ko podržava jednu opciju protiv druge". 

I političkom slijepcu je potpuno jasno da su posljednja dešavanja na Cetinju, itekako djelo politike koju kao i 90-ih godina predvodi i provodi upravo SPC. Isti taj SPC je prije tri decenije potpaljivao nacionalističku vatru na prostoru Jugoslavije, što je rezultiralo krvavim ratovima. Sveštenstvo je aktivno učestvovalo u blagosiljanju ratnih zločinaca koji su uništavali sve pred sobom što nije u vezi sa "srpstvom i SPC-om". 

Šta je sa Porfirijevim prethodnicima, patrijarhom Pavlom i patrijarhom Irinejom? Da li su se on bavili politikom? 

Patrijarh Pavle ostaje u sjećanju da se nikada nije oglasio povodom brutalne agresije na BiH, koju je SPC na čelu s njim podržavao. Nikada se nije oglasio o genocidu u Srebrenici, o opsadi Sarajeva. Međutim, oglasio se i to oštrim porukama međunarodnoj zajednici tražeći od nje da štiti porodicu osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Također, 1997. godine potpisao je peticiju za ukidanje optužnice protiv sada već osuđenih ratnih zločinaca. Nikada nije govorio ni o razaranju i etničkom čišćenju u Bosni u Hercegovini i Hrvatskoj. Tek kada je Slobodan Milošević izgubio ratove koje je vodio za stvaranje Velike Srbije, SPC se prividno distancirao od režima.

Srpska pravoslavna crkva izgubila je 1995. godine sudski spor u Parizu, nakon što je podnijela tužbu protiv listova Libération, Le Monde, Le Figaro zbog objavljivanja tekstova u kojima ju optužuje za podržavanje etničkog čišćenja i zločina genocida u Bosni i Hercegovini. To je prvi i jedini slučaj u Evropi, a vjerovatno i u svijetu da je za jednu crkvenu instituciju službeno, u sudskom postupku praktično potvrđeno sudioništvo u najtežim djelima protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva.

Porfirije je sinoć poručio da je bh. entitet Republika Srpska djelo pravde. 

Da li je ta pravda više od 8.000 ubijenih u genocidu u Srebrenici za što je više od 50 ratnih zločina osuđeno pred međunarodnim i sudovima u Bosni i Hercegovini, na više od 700 godina zatvora? Da li je ta pravda sažeta u silovanjima, masakrima, zvjerskim ubistvima, etničkom čišćenju? 

Spomenuo je Porfirije patrijarha Irinija, koji je gajio posebnu ljubav za Republiku Srpsku. 

I Irinej je, podsjetimo, za entitet RS rekao da je nastao po "Božijoj pravdi i istini". Na ovu izjavu tada je reagovao vrhobosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je u svome pismu podsjetio patrijarha da Republika Srpska nije nastala na Božijoj pravdi nego na zločinu, te mu još jednom ukazao na to, da je sa područja koji obuhvata entitet Republika Srpska protjerano iz svojih domova 140.000 katolika, a da danas na tom istom području živi samo 10.000 katoličkih vjernika.

Promovirao je i ideju Velike Srbije porukom:

- Gdje god živjeli Srbi, to je Srbija, bilo u Bosni, bilo u Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima. U Novom Pazaru patrijarh se sa govornice otvoreno ismijavao i podrugljivo govorio kako samo bošnjački preci znaju zašto su promijenili vjeru, govoreći "svi su oni potomci Savini".

Rijaset Islamske zajednice u BiH upozoravao je tada javnost na izjave poglavara SPC-a, da ta crkva pokušava oživjeti ideju "velike Srbije", ukazujući kako je takvo istupanje opasno i nedopustivo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.