Miloševićeva udovica

Politika, ubistva, šverc: Ko je bila Mira Marković

Objavljeno: 14.04.2019. u 18:49

Zbog svojih političkih i nepolitičkih dijela kao i mnogobrojnih malverzacija, za njom je 2005. godine raspisana potjernica nakon čega je pronašla azil u Rusiji koja nije željela da je isporuči srbijanskim vlastima

FOTO: B92

Mirjana Mira Marković, udovica Slobodana Miloševića, preminula je danas u 77. godini života.

Mirjana je rođena 10. oktobra 1942. u Požarevcu, a studije sociologije pohađala je na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Bila je profesorica sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Široj javnosti poznata je po političkom angažmanu, te je na političku javnu scenu zvanično ušla osnivanjem političke partije Jugoslovenska ljevica (JUL) čija je bila predsjednica, prenosi Blic.

Zbog svojih političkih i nepolitičkih dijela kao i mnogobrojnih malverzacija, za njom je 2005. godine raspisana potjernica nakon čega je pronašla azil u Rusiji koja nije željela da je isporuči srbijanskim vlastima.

Još kao gimnazijalka pridružila se Savezu komunista, a 1994. godine osnovala JUL koji je narednih šest godina bio glavni koalicioni partner Miloševićevoj Socijalističkoj partiji Srbije (SPS).

Sa Slobodanom Miloševićem imala je dvoje dece, sina Marka i kćerku Mariju.

Sudski procesi

Protiv Mirjane Marković je nekoliko godina nakon pada Miloševićevog režima podignuta optužnica povodom tvrdnji tužilaštva da je Živku Knežević, bivšu generalnu sekretarku Vlade Republike Srbije i članicu Komisije Vlade za stambena pitanja podstrekavala na zloupotrebu službenog položaja, odnosno na dodjelu stana dadilji njenog unuka Iloni Pešić, koja inače nije za to imala zakonom predviđene uslove.

Zbog izbjegavanja suđenja, a potom i bjekstva iz zemlje, srbijanski Interpol 2005. godine raspisao je potjernicu za njom.

Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo presudu kojom je Mira Marković osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodjeli državnih stanova i naloženo je da se suđenje ponovi i da se u novom postupku otklone povrede na koje je ukazao.

Inače, Viši sud u Beogradu je 27. juna prošle godine izrekao prvostepenu presudu kojom je nekadašnja predsjednica JUL-a osuđena na godinu dana zatvora jer je uticala na članove vladine komisije da nezakonito dodijele stan 2000. godine.

Njoj je suđeno u odsustvu, s obzirom da je živjela u Moskvi.

Šverc duhana

Protiv Mire i njenog sina Marka Miloševića je 2006. pokrenuta i istraga zbog sumnje da su učestvovali u švercu cigareta devedesetih godina. U spisima Tužilaštva za organizovani kriminal Miloševićeva supruga bila je označena kao važna karika u tom švercerskom lancu jer je jedan njen poziv tadašnjem direktoru Carine Mihalju Kertesu bio dovoljan za propuštanje kontingenta cigareta.

Ubistvo Ćuruvije i Stambolića

Iako zvanično nije optužena da je učestvovala u ubistvu Slavka Ćuruvije, vlasnika "Dnevnog telegrafa", ime Mire Marković se pominjalo u istrazi ovog zločina. Navodno, bila je kivna na Ćuruviju zbog njegovog novinarskog rada, pa je u "Politici ekspres" naručila sramni tekst "Ćuruvija dočekao bombe". Taj tekst bio je početak hajke na Ćuruviju i uvod u njegovu likvidaciju.

Mirjana Marković je u medijima nezvanično spominjana i kao mogući nalogodavac ubistva Ivana Stambolića, ali povodom tih navoda nikada nije saslušana.

Izvor:   Blic

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije