open-navfaktor-logo
search
Očekivanja
Poljoprivrednici o novčanoj podršci: Novalićeva vlada sve je pripremila, sada nova vlast treba to da implementira
Predstavnici udruženja poljoprivrednika u Federaciji Bosne i Hercegovine nedavno su imali sastanak sa novim federalnim resornim ministrom Kemalom Hrnjićem.
17.05.2023. u 17:31
get url
text
Luka i Krušev Do

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici u problemu zbog lošeg vremena: Značajne površine nemoguće je zasijati, pšenica obolijeva

- Sastanak je održan na našu inicijativu. Novom ministru smo kazali da očekujemo da se ubrzano implementira ono što je prošla Vlada FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem pripremila i usvojila. Pri tome mislimo na isplatu 164 miliona KM na ime podsticaja za 2023. godinu što je stavka u Budžetu FBiH.

Ministar Hrnjić je praktično došao na gotovo. S obzirom na to da dolazi iz ove branše, nadamo se da ćemo imati dobru saradnju - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, i dodaje:

- Već smo u drugoj polovini maja, a poljoprivrednici nisu dobili novac za četvrti kvartal 2022. i prvi kvartal 2023. Tražili smo da se to ubrza, da se redovno isplaćuje.

Obilne kišne padavine u značajnoj mjeri će se negatovno odraziti na poljoprivrednu proizvodnju.

VEZANI TEKST - Bićo: Imamo milion hektara neobrađene zemlje, proizvodimo 20 posto i u situaciji smo da...

- Vidite kakva je katastrofa u Bosanskoj krajini, u Unsko-sanskom kantonu. Tamo su poplavljena ogromna poljoprovredna zemljišta, što će imati negativne posljedice. A još je preostalo da se uradi 40 posto proljetne sjetve.

Ne smije se zaboraviti da smo imali nikad skuplju jesenju sjetvu, a sada je otkupna cijena žitarica na berzama svega tridesetak feninga. Da bi proizvođači bili na nuli, cijena bi morala biti najmanje 60 feninga - naglasio je Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.