open-navfaktor-logo
search
Usvojena odluka
Poljoprivrednicima u KS za podsticaje sedam miliona KM, isplate krajem aprila
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o visini iznosa novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima za podnošenje zahtjeva za 2022. godinu.
01.04.2022. u 17:27
get url
text
get url
text

Kako je istaknuo ministar privrede KS Adnan Delić, odmah po objavi Odluke u Službenim novinama Kantona Sarajevo, počet će isplate podsticaja.

- Očekujemo da će to biti moguće u drugoj polovini mjeseca aprila - kazao je ministar.

Po njegovim riječima, uloženi su maksimalni napori da ova Odluka bude što ranije usvojena. Iznosi podsticaja su povećani posebno zbog naglih poskupljenja koja prate ovogodišnju proljetnu sjetvu, ali i sve drugo, s obzirom na to da su cijene osnovnih životnih namirnica rapidno rasle proteklih nekoliko mjeseci.   

U 2022. godini planirano je sedam miliona KM budžetskih sredstava za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 900.000 KM, a u odnosu na 2020. godinu za 1,5 milion KM.

Naveo je kako se nada da će se situacija na globalnom planu stabilizirati, kako bi se već sljedeće godine moglo nastaviti s aktivnostima koje će dovesti do povećanja obima poljoprivredne proizvodnje i domaće zdrave hrane.

- Osim uvećanja sredstava namijenjenih za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji, podnijeli smo inicijativu Vladi KS za otkup tržišnih viškova ne samo za prošlogodišnju sjetvu, nego i ovosezonsku. Već smo počeli s otkupom poljoprivrednih viškova od prošle godine i to s povećanom otkupnom cijenom u odnosu na 2021. godinu. Osim toga, značajno smo povećali iznose podsticajnih sredstava i za kupovinu priplodnih junica - pojasnio je ministar.

Naveo je i da su oslobodili poljoprivrednike pravdanja računa za sjeme i đubrivo, te uputili inicijativu općinama da državno poljoprivredno zemljište daju ljudima da ga obrađuju, besplatno ili uz minimalnu naknadu, a kako bi se povećala poljoprivredna proizvodnja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.