open-navfaktor-logo
search
10 kilometara
Položen kamen temeljac za dionicu autoputa Počitelj - Zvirovići
Dionica Počitelj - Zvirovići u ukupnoj dužini od 10,1 kilometar, od izuzetne je važnosti jer će gradnjom te dionice Hercegovina biti direktno povezana s Evropskom unijom, odnosno s Graničnim prijelazom Bijača
22.11.2019. u 12:44
get url
text

Početak radova na dionici autoceste Koridora Vc Počitelj - Zvirovići obilježen je svečanom ceremonijom održanoj u Dretelju kod Čapljine.

Dionica Počitelj - Zvirovići u ukupnoj dužini od 10,1 kilometar, od izuzetne je važnosti jer će gradnjom te dionice Hercegovina biti direktno povezana s Evropskom unijom, odnosno s Graničnim prijelazom Bijača.

{$galerijaFotografija}

Svečanom otvaranju prisustvovao je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

- Mi ćemo do septembara naredne godine prvi dio jedne dionice potpuno završiti te ćemo i to obilježiti. Kako bismo, prema rokovima koje smo dali, povezali Koridor Vc sa evropskim autocestama, Republikom Hrvatskom i praktično se ulazi u Evropsku uniju. S dionicama koje idu prema Mostaru možemo biti sretni da u naredne dvije ili tri godine autocesta prođe Mostar gdje nas očekuje onaj zahtjevniji dio sjeverno od Mostara i da spojimo to s Konjicem - kazao je Čović.

Dodao je i kako je "preznačajno iz razloga jer potvrđuje uspješnu saradnju kineskih i naših kompanija".

Kineski ambasador u BiH Ji Ping i predstavnik izvođača radova "China State Construction Engineering Corporation Limiteda" Tang Hao smatra da će Kinezi ovim dati svoj doprinos u izgradnji Bosne i Hercegovine, te da će ovaj projekat dodatno privlačiti kineske kompanije u BiH.

Ova dionica, odnosno LOT 1, obuhvata trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići.

Veliki most kod Počitelja nije sastavni dio ovog lota.

Gradnja poddionice Počitelj - Zvirovići finanasira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu, sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom.

pOLAGANJE KAMENA TEMELJCA, pOČITELJ - zVOIROVIĆI, KORIDOR vC
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.