open-navfaktor-logo
search
Akcija
Pomozi.ba tokom mjeseca maja planira podijeliti 600 tona hrane, dio ide i za djecu Jemena
Organizacija Pomozi.ba u toku mjeseca maja planira podijeliti 600 tona hrane, i to na način da 500 tona ide za porodice širom BIH, a 100 tona za djecu Jemena.
19.04.2020. u 20:55
get url
text

- Od spomenutih količina, u ovom trenutku je već osigurano 400 tona za BiH i oko 50 tona za Jemen, dok preostale količine tek planiramo prikupiti. To znači da će svi oni koji budu željeli da učestvuju u ovoj akciji, to moći i učiniti donacijom hrane ili novčanih sredstava do kraja mjeseca maja. Akcija je već podržana od strane velikog broja, kako fizičkih, tako i pravnih lica, kao i javnih ličnosti koje su tražile potpunu anonimnost - naveli su iz ove organizacije.

Po pitanju distribucije u BiH, iz Pomozi.ba ističu kako će pokušati doći do svih krajeva države (oba entiteta), a podjela će se raditi posredstvom lokalnih udruženja.

- Stava smo da manje lokalne organizacije koje djeluju na određenom području daleko bolje poznaju situaciju na tom terenu u odnosu na nas, s tim da ćemo mi lično dijeliti u svim mjestima gdje imamo naše sektore. Za razliku od prethodnih godina, ove godine ćemo ići sa skromnijim paketima jer nam je cilj doći do što većeg broja ljudi, pogotovo zbog trenutne situacije uzrokovane koronavirusom. Ne želimo da dođemo u situaciju da u nekom mjestu pomognemo 50 porodica sa većim paketima, a drugih 50 ne pomognemo nikako. Iz tog razloga smo se odlučili da dijelimo skromnije, ali da dobiju svi, odnosno većina, jer svjesni smo da bez obzira na sve ipak nećemo moći udovoljiti svima. Paketi će biti od 25-50 kg, a opet u zavisnosti od brojnog stanja određene porodice. Ovo će biti do sada naša najveća akcija podjele hrane, a planirano je da na ovaj način pomognemo minimalno 20 hiljada porodica kad je u pitanju BiH.

Kada je u pitanju Jemen, kao i prošle godine distribucija hrane će se vršiti posredstvom partnerske organizacije Rahma Austrija koja će za izvršiti kupovinu i podjelu prehrambenih paketa za ljude u Jemenu - paketi su oko 45 kg.

- Za Jemen je aktivan i broj 17014 koji će u funkciji biti do kraja maja - broj je jedinstven za sve operatere, a pozivom se doniraju 2KM. Ova akcija preklapa se sa našom tradicionalnom ramazanskom akcijom, pa smo ovaj put sve objedinili u jednu veliku akciju podjele paketa, ali također će se raditi i isporuka iftara na kućnu adresu. Od 27. aprila za ovu namjenu će se moći donirati i putem naše web stranice, a od ovog momenta aktivni su svi naši računi. - dodali su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.