Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da je Qasem Soleimani ubijen u sklopu šire strategije odvraćanja prijetnje koju predstavljaju neprijatelji SAD-a, koja se odnosi i na Kinu i Rusiju, ublažavajući time tvrdnje da je najviši iranski general ubijen jer je planirao napade na ciljeve u SAD-u.

Pompeo je održao govor na Hooverovom institutu na Univerzitetu Stanford, u kojem nije izričito spominjao napade koje je navodno planirao Soleimani.

U govoru, pod nazivom "Ponovna uspostava odvraćanja: Iranski primjer" Pompeo se usredotočio na, kako je rekao, strategiju administracije da uspostavi "stvarnu politiku odvraćanja" prema Iranu nakon prijašnjih republikanskih i demokratskih politika koje su poticale "zloćudne aktivnosti" Irana.

Demokrati i republikanci kritizirali su administraciju za opravdavanje samoodbrane koje se temeljilo na neobjavljenim obavještajnim podacima o prijetnji.

Predsjednik Donald Trump rekao je da su među potencijalnim ciljevima tih napada četiri američke ambasade.

Protekle nedjelje ministar odbrane Mark Esper rekao je da nije vidio nikakve obavještajne podatke koji bi upućivali na moguće napade na ambasade.

Trump je u ponedjeljak ponovo dolio ulje na vatru rekavši da "zapravo i nije bitno" je li Soleimani predstavljao prijetnju.

Pompeo je rekao da se iza ubistva generala Soleimanija, komandanta Kudsa, iranske elitne paravojne sile, krije "šira strategija".

- Predsjednik Trump i mi u njegovom timu za nacionalnu sigurnost ponovo uspostavljamo politiku odvraćanja - stvarnog odvraćanja – Irana. Protivnik mora razumjeti, ne samo da si sposoban nametnuti cijenu, nego i da doista imaš volje to učiniti - rekao je Pompeo, dodajući da je nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine, iz kojega se Trump povukao 2018., samo ohrabrio Teheran.

Amerika sada, kažezao je Pompeo, ima veliku prednost u odnosu na Iran, veću nego što je ikada imala, podsjetivši na štetu koju su iranskoj privredi nanijele američke sankcije koje je Trump ponovo uveo nakon povlačenja iz sporazuma.

- Važnost odvraćanja nije ograničena na Iran. U svakom slučaju moramo odvraćati neprijatelje kako bismo odbranili slobodu. To je sav smisao Trumpovog nastojanja da našu vojsku učini jačom nego što je ikada bila - rekao je Pompeo.

Kao oblike strategije odvraćanja američke administracije naveo je vojnu pomoć Ukrajini za borbu protiv separatista koje podupire Rusija, Trumpovo povlačenje iz sporazuma o kontroli naoružanja s Moskvom, testiranja novih američkih raketa srednjeg dometa, pojačane američke pomorske vježbe u Južnom kineskom moru te Trumpovo nametanje carina na kineski uvoz.

- Odvraćanju dajemo novu vjerodostojnost - kazao je Pompeo.