open-navfaktor-logo
search
Analiza iz Novog Sada
Popov: Neće biti "rata" Banje Luke i Beograda, Trivić bi, baš kao što je to Dodik, bila odana Vučiću
Odnosi čelnika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zahladili su u posljednjih nekoliko sedmica, a vrhunac su međusobne optužbe medija pod kontrolom ova dva političara.  
06.10.2022. u 07:49
get url
text

Tako su tabloid Informer, kao i Politika, objavili kako "Dodik putem portala svog sina napada Vučića". Da li je na sceni borba ko će biti prvi političar među Srbima i kakve posljedice to može imati na prilike u Bosni i Hercegovini? Ili je sve lažna predstava?  

Ono što je sigurno jeste da je Vučić pod stalnim, najmanje dvostrukim pritiskom Zapada. Od njega se traži konačno određivanje kada su u pitanju sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu te normalizacija ili čak neka vrsta priznanja Kosova kao nezavisne države.

Da li ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i najvećih zemalja Evropske unije u svojim monolozima od Vučića traže da ne čini ništa na destabilizaciji BiH, što u prijevodu znači određeno distanciranje od Putinovog potrčka na Balkanu?

VEZANI TEKST - Prijetnje za BiH od Gazimestana do danas: Od "velike Srbije" ne odustaju ni Vučić, ni Porfirije

- Sasvim je realno da pritisak Zapada na Vučića počiva na ove tri stavke, znači u najmanju ruku ne komplikovati stanje u BiH. Vučić, koliko se god junačio Zapadu, to je predstava za domaću javnost, ne može i ne smije ignorisati njihova upozorenja. Jednostavno, ekonomija Srbije zavisi od Zapada.

Ima puno znakova zahlađenja odnosa Dodika i Vučića. Tokom predizborne kampanje zvanična Srbija nije promovisala Dodika, što je dosad bio slučaj. Istovremeno, ovdje u Srbiji se barata informacijom da Vučić nije dobio podršku od Dodika za sankcije Rusiji - rekao je za Faktor Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada

Popov smatra da ipak neće biti otvorenog rata na relaciji Banja Luka - Beograd.

VEZANI TEKST - Dodik dočekao Vučića ponižavajući državu BiH čiji je šef: Dobrodošli na svoje i među svoje!

- Dodik je po svemu sudeći novi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i kao takav treba Vučića, da bude neka vrsta poluge koja može utjecati na zbivanja u BiH. Istina, Vučić da je mogao birati, radije bi na čelu RS-a vidio Jelenu Trivić, kandidatkinju opozicije.

Zašto? Dodik tjera inat međunarodnoj zajednici, prozivaju ga sa raznih strana za korupciju i to je uteg za Vučića. Trivić to nema, a bila bi jednako odana Beogradu - istakao je Popov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.