open-navfaktor-logo
search
Da se čovjek zapita
Porazan slučaj u Norveškoj: Devet godina ležao mrtav u stanu, niko nije primijetio
Tijelo muškarca pronađeno je u stanu u Oslu devet godina od njegove smrti, a otkrio ga je domar u decembru, navela je norveška policija.
09.04.2021. u 14:08
get url
text
Oslo

Muškarac, koji je imao oko 60 godina, ženio se nekoliko puta i imao je djecu, javila je državna televizija NRK.

No, prema riječima komšija, muškarac se držao za sebe i kada su ga prestali viđati, pomislili su da se odselio ili da je odveden u neku instituciju. Pronađen je tek kad je domar zatražio da policija otvori stan kako bi mogao obavljati radove na održavanju.

Policija vjeruje da je muškarac umro u aprilu 2011. godine, što su zaključili na osnovu kartona s mlijekom i pisma pronađenog u njegovom stanu. Obdukcija je pokazala da je umro prirodnom smrću, piše The Guardian.

Penzija mu je zaustavljena 2018. godine kada Norveška uprava za rad i socijalnu zaštitu nije mogla stupiti u kontakt s njim, ali su mu se računi i dalje automatski plaćali s bankovnog računa.

Inspektorica policije u Oslu Grete Lien Metlid rekla je za NRK da su ona i njene kolege puno razmišljale o tome kako je neko mogao toliko dugo ležati mrtav, a da nije pronađen.

- Ovo je poseban slučaj i natjerao nas je da postavljamo pitanja o tome kako bi se to moglo dogoditi. Na osnovu slike koju imamo, očito je da je riječ o osobi koja je odlučila imati malo kontakta s drugima - rekla je Metlid.

Arne Krokan, profesor na Norveškom univerzitetu za nauku i tehnologiju, rekao je da je malo vjerovatno da bi se ovako nešto desilo da je umro prije 30 godina. Dodao je da je to cijena koju smo platili za digitalne usluge.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.