Brakovi djevojčica mlađih od 18 godina posljedica su više faktora povezanih s krizom COVID-19, ponajprije zatvaranja škola, pogoršanja privrednih uslova, poremećaja u javnim uslugama i smrti roditelja, upozorava UN-ov fond za djecu.

- COVID-19 je pogoršao ionako tešku situaciju za milione. Ali, mi možemo i moramo stati u kraj maloljetničkim brakovima - rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore, u saopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Pandemija tako prijeti da će zaustaviti napredak ostvaren u protekloj deceniji u kojem je stopa vjenčanja maloljetnih djevojčica pala s 25 na 20 posto, što znači da 25 miliona takvih brakova nije sklopljeno.

- Moramo odmah poduzeti korake kako bi se umanjile posljedice (pandemije) za djevojčice i za njihove porodice. Ponovnim otvaranjem škola, osiguranjem pristupa socijalnoj zaštiti i uslugama te primjenom zakona i primjerene politike, možemo pomoći da im se ne uništi djetinjstvo - istakla je Fore.

UNICEF-ovi podaci pokazuju da je 650 miliona djevojčica u svijetu stupilo u brak prije navršene 18. godine. Polovina takvih brakova sklopljena je u Bangladešu, Brazilu, Etiopiji, Indiji i u Nigeriji.

Stopa vjenčanja maloljetnih djevojčica u Nigeru je 76 posto, a u Demokratskoj Republici Kongu 68 posto, navodi UNICEF podatke za prošlu godinu.

Stopa vjenčanja maloljetnih dječaka šest puta je manja nego kod djevojčica.