open-navfaktor-logo
search
"Korona zakon"
Porezna uprava FBiH: Do sada subvencije za doprinose zatražila 2.483 poslodavca
Od objavljivanja obrasca na web stranici Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH), 13. maja, za sve one koji žele ostvariti subvencije na doprinose, a što je omogućeno Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom, do 19. maja zahtjeve za subvencioniranje doprinosa podnijelo je više od 2.000 poslodavaca, potvrdli su nam u Poreznoj upravi FBiH.
20.05.2020. u 13:02
get url
text
Računanje

Kažu da su poreznici zahtjeve većinom podnosili lično.

- Prema službenim evidencijama kantonalnih poreznih ureda, nadležne porezne ispostave su u periodu od objave Zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja - Obrazac – ZSD na web stranici Porezne uprave od 13.5-19.5.2020. godine zaprimili ukupno 2.483 zahtjeva za subvencioniranje doprinosa shodno Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica - navode u Pu FBiH.

Dodaju kako su porezni obveznici u najvećem broju slučajeva obrasce ZSD dostavljali lično u nadležne porezne ispostave, a manji broj zahtjeva je zaprimljen putem pošte, e-maila i faxa.

- Podsjećamo porezne obveznike koji su svoje zahtjeve dostavili putem e-maila i faxa da su dužni u roku od 15 dana naknadno dostaviti originalni zahtjev za subvenciju – Obrazac ZSD jer sve dok porezni obveznik ne dostavi originalnu dokumentaciju, zahtjev za subvencioniranje neće biti proslijeđen Federalnom ministarstvu finansija - pojašnjavaju.

Objašnjavaju i koliko vremena prođe od predaje zahtjeva do odobrenja uplate doprinosa.

- Porezna uprava Federacije BiH zahtjeve poreznih obveznika rješava u što kraćem roku, i dostavlja Federalnom ministarstvu finansija. Međutim, efikasno rješavanje zahtjeva zavisi od toga da li su porezni obveznici uz zahtjev dostavili i propisanu dokumentaciju. Na osnovu pristiglih zahtjeva uočeno je da uz određeni broj zahtjeva nije dostavljena propisana dokumentacija, stoga skrećemo pažnju poreznim obveznicima da svoje zahtjeve kompletiraju i dostave nadležnoj poreznoj ispostavi - kazali su nam u PUFBiH.

Naglašavaju da će ostvarivanje prava na subvenciju zavisiti isključivo od poreznih obveznika koji su dužni ispuniti uvjete i uz zahtjev dostaviti svu propisanu dokumentaciju blagovremeno.

Rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za socijalno osiguranje za 04/2020. godine je 29.05.2020. godine, a za naredne mjesece do desetog u tekućem za prethodni mjesec.

Podsjećaju da će uplatu sredstava na ime subvencije obaveznih doprinosa izvršiti Federalno ministarstvo finansija direktnom uplatom fondovima na propisane uplatne račune javnih prihoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.