open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Porodica Mulahusić: Jasmin nema nikakve veze sa terorizmom, nikada nije kažnjavan
Porodica Jasmina Mulahusića, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči za krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te odavanje tajnih podataka, oglasila se saopćenjem nakon njegovog hapšenja.
07.09.2021. u 08:35
get url
text

VEZANI TEKST - Jasmin Mulahusić uhapšen zbog izazivanja mržnje i odavanja tajnih podataka

- Mi, porodica Jasmina Mulahusića, oštro odbacujemo tvrdnje o njegovoj povezanosti za terorizmom. Šokirani smo stavovima Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se Jasmin Mulahusić "dovodi u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama".

Koliko je ovo Tužilaštvo BiH, tačnije glavna tužiteljica i njoj bliski tužioci, počelo provoditi samovolju kršeći osnove prava i sistema rada pravosuđa, pokazuje upravo njihovo saopćenje.

Tužilaštvo, dakle, inkriminira Jasmina Mulahusića za slučaj u kojem je prije više od deset godina pravosnažno dokazano da nije bio ni na koji način povezan sa terorizmom. Iz ove institucije etiketiraju osobu za slučaj u kojem je sudski dokazana njegova nevinost. Ako Tadić i Čavka oslobađajuće presude pretvaraju u krivicu, onda se građani BiH, ali i međunarodna zajednica trebaju zapitati koga to imamo u pravosuđu na najistaknutijim pozicijama.

Jasmin Mulahusić nije nikada kažnjavan, njegov izvadak iz knjige o nekažnjavanju je sasvim čist, što se da provjeriti. Također, neistiniti su navodi da Jasmin koristi četiri mobitela i dva laptopa. Činjenica je da su ta dva laptopa i tri mobilna telefona vlasništvo članova njegove porodice koji su s njim bili na graničnom prijelazu Bosanski Brod. 

Povrijeđeni smo što mediji i institucije Jasmina Mulahusića označavaju kao "bota". Naime, on ima ime i prezime, a kritike upućuje kao i hiljade drugih korisnika Facebooka. On nije nikakav plaćenik pošto za korištenje Facebooka, kao što znamo, ne trebaju nikakve finansije.

VEZANI TEKST - Advokat Mirza Ališah: Jasmin Mulahusić saslušan u Tužilaštvu, nema elemenata krivičnog djela

Ko je bot, ko je radikal, ko širi govor mržnje, možda bi odgovore mogli potražiti u medijima koji nemaju transparentno prikazana imena novinara, a kojima je druga strana pri kreiranju priča, nepoznanica. Posebno smo zgroženi količinom mržnje, neobjektivnosti i laži koje plasira portal Pressmedia.

S obzirom na to da je registrovan na firmu čiji je vlasnik Dino Bubalo, suprug Mirele Bubalo, a koja je saradnica Aljoše Čampare, može se zaključiti da je djelovanje ovog medija pod utjecajem ovog ministra. Pozivamo da se istraži ovaj trokut i ispita da li u finansiranju ovog medija ima zlupotrebljenih sredstava iz budžeta Federacije BiH.  

Jasmin Mulahusić je optužen za odavanje tajnih podataka dok se istovremeno iz Granične policije BiH i Tužilaštva BiH tajni i službeni podaci pojavljuju na portalu Pressmedia, ali i na nekim sličnim po sklonosti lažima.

Porodica ima informacije da su elementi iz RS-a ti koji otkrivanjem takvih podataka pomažu ovaj medij i političke strukture s kojim je povezan. Neki kadrovi Milorada Dodika očito proslijeđuju detalje ovom portalu. Zašto se ne pokrene istraga i preispita otkuda toliki tajni podaci na tom portalu?

Mi, porodica Jasmina Mulahusića tvrdimo da govor mržnje nije kada Jasmin zapita kako to da Nataša Vasić bude zaposlena na portalu Klix iako je njen otac Rile bio vojnik Ratka Mladića? Njegova i uvrijeđenost žrtava Mladićevih i Vasićevih djelovanja nije govor mržnje.

VEZANI TEKST - Zatražen pritvor za Mulahusića: Dovodi se u vezu sa terorizmom, plasirao uvredljive poruke

Nije ni huškanje kada Jasmin konstatuje da je Duško Klisara tokom rata bio na Palama, da je bio blizak vlastima te tvorevine, a da ga je "Trojka" postavila na mjesto načelnika policije u Novom Gradu u Sarajevu. To je razočarenje, ne govor mržnje. Jasmin Mulahusić nikada nije spomenuo nečiju vjeru, posebno ne kao stvar komparativne superiornosti ili inferiornosti, te ga je nemoguće optužiti za "širenje vjerske mržnje".

Etničku pripadnost jeste spominjao, ali kao činjenicu, a ne kao krimen, defekt ili degradirajuće svojstvo pa odbijamo i optužbe za "širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti između naroda u BiH".

Jasmin Mulahusić nije nikada podnosio nepravdu i zulum te se kao idealista maloljetan vratio u domovinu da se uključi u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine jer su ga boljele slike razaranja voljene BiH.

Zasmetalo je njegovo pisanje onima koji su uzeli potpunu kontrolu nad javnim mnijenjem i koji žele da nam uzmu slobodu izražavanja. Jedni te isti krugovi žele da zadrže monopol nad vijestima i našim životima, a mi smo ljudi slobodni i poručujemo ono što je govorio Alija Izetbegović: "Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo"!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.