open-navfaktor-logo
search
Penzioneri
Porodice sada kraće čekaju na 401 KM za posmrtninu
Smanjeno je  čekanje na isplatu posmrtnina za umrle penzionere, pa sada porodice umjesto tri mjeseca, čekaju nešto više od mjesec
23.09.2018. u 12:43
get url
text
Penzioneri, ilustracija

Pravo na posmrtnine omogućio je novi Zakon o PIO-u a ona je u visini prosječne penzije, tačnije, 401 KM. Pravilnik o posmrtninama je stupio na snagu u šestom mjesecu ove godine, i na početku njegove primjene duže se čekalo na isplatu, a sada je situacija bolja.

Duže će čekati oni koji ne predaju kompletnu dokumentaciju

- Na jednoj od sjednica Upravnog odbora Zavoda PIO sam iznio problem dužeg čekanja na isplatu posmrtnina, ta primjedba je uvažena i sada se na isplatu ne čeka tri mjeseca već nešto više od mjesec. Jedino, duže će čekati oni koji nisu predali kompletnu dokumentaciju. Stanje se popravilo - kazao nam je Omer Omerefendić, član Upravnog odbora Zavoda PIO.

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona kaže kako se duže čekalo na isplatu posmrtnina jer je Pravilnik o posmrtninama usvojen poslije Zakona o PIO-u.

- Znate, pravo na posmrtnine imaju porodice čiji su najmiliji, penzioneri, preminuli od marta ove godine kada je stupio na snagu Zakon o PIO-u. Međutim, zahtjevi se nisu mogli predavati jer je Pravilnik usvojen tek u šestom mjesecu. A dosta je penzionera do tada preminulo. I još nešto, u Zenici iako postoje poslovnice Zavoda PIO, zahtjevi za posmrtnine s potrebnom dokumentacijom se moraju slati u Sarajevo. I to je malo komplikovalo situaciju jer ljudi nisu znali, ali sada je sve bolje - rekao nam je Trakić.

S obzirom da nije mali broj penzionerskih porodica koje su u teškoj materijalnoj situaciji i za koje su troškovi ukopa izuzetno visoki, Trakića smo upitali da li bi bilo bolje da su te porodice mogle dobiti novac prije ukopa?

Od mjesečne članarine od dvije KM dobije se 400 KM

- Ukop nije jeftin, ali recimo penzioneri koji za života odvajaju udruženjima mjesečno članarinu dvije KM, porodice nakon njihove smrti imaju pravo na 400 KM i taj novac se isplaćuje odmah. I sada ove posmrtnine koje je omogućio zakon su 401 KM. Također, mi smo u Zenici potpisali ugovor s jednim od osiguranja, gdje penzioneri mogu izdvajati mjesečno 1,80 KM i nakon smrti njihove porodice dobiju oko 500 KM. Znači za mjesečnih 3,80 KM porodice dobiju solidan novac za troškove ukopa - ispričao nam je Trakić.

Od dokumentacije koju treba predati za posmrtniju je umrli list, vjenčani list kada zahtjev podnosi supružnik i to ako na Izvodu iz matične knjige umrlih nije upisana činjenica o sklopljenom braku umrlog. Zatim punomoć, ako se zahtjev podnosi po punomoćniku. Potom, dokaz o srodstvu s umrlim korisnikom penzije kada zahtjev ne podnosi supružnik,nego drugi član uže porodice umrlog korisnika penzije. Podnosi se i Uvjerenje o prebivalištu za života, preminulog korisnika penzije (izdato od CIPS-a ili MUP-a). Računi o troškovima ukopa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.