open-navfaktor-logo
search
Bugojno
Porodice stradalih: Thompsonov plakat u blizini masovne grobnice u Vrbanji je provokacija
Napominjemo, da smo i prethodnu godinu imali sličnu provokaciju kada je, "slučajno", postavljen plakat para-tvorevine "Herceg-Bosne", ali ponovnom provokacijom ta slučajnost više nije slučajnost već jasan pokazatelj da se i na taj način želi isprovocirati žrtva, navodi se
22.07.2019. u 08:13
get url
text
Vrbanja, Thompson, Bugojno

Udruženje građana "Porodice stradalih Vrbanje 1993" Bugojno poslalo je saopćenje medijima u kojem upozorava javnost, kako navode,  o novim "provokacijama preostale ustaško-fašističke falange koje se dešavaju ovih dana u naselju Vrbanja".

U saopćenju se navodi: 

-Naime, u naselju Vrbanja, uz magistralnu cestu Bugojno – Gornji Vakuf postavljen je plakat kojim se poziva na koncert deklarisanog ultra-nacionaliste Marka Perkovića Thompsona. Navedeni plakat je postavljen upravo u blizini pronalaska masovne grobnice u naselju Vrbanja i centralnog spomen-obilježja u naselju u kojem se ove godine obilježava dvadesetšesta godišnjica stradanja Bošnjaka ubijenih od strane HVO-a Bugojno.

Napominjemo, da smo i prethodnu godinu imali sličnu provokaciju kada je, "slučajno", postavljen plakat para-tvorevine "Herceg-Bosne", ali ponovnom provokacijom ta slučajnost više nije slučajnost već jasan pokazatelj da se i na taj način želi isprovocirati žrtva.

Kako više nemamo sumnje u bilo kakve slučajnosti, pozivamo sve odgovorne, da se navedeni plakat pod hitno ukloni jer ćemo isti smatrati otvorenom provokacijom prema šehidima Vrbanje i porodicama stradalih Vrbanje, a o posljedicama koje mogu proizaći, ili već proizilaze, ne možemo odgovarati.

Pozivamo autore navedenog plata, predstavnike vlasti u Bugojnu te nadležnu policijsku stanicu i MUP SBK Travnik da se djeluje odmah, da se odmah, a najduže u roku od dva dana, ukloni navedeni plakat, jer smatratmo da navedeni plakat potiče raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje i netrepeljivosti, povredu mira i dostojanstva naših šehida i narušavanje mira stanovnika Vrbanje.

Da se ne zaboravi, Vrbanja, juli 1993. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.