open-navfaktor-logo
search
Napuštanje djece
Porodični savjetnik o samohranim roditeljima: Brak možete razvesti, ali roditeljstvo ostaje
Svjedoci smo, naročito u posljednjih nekoliko godina, da je povećan broj apela za pomoć samohranim majkama i očevima sa troje, četvero i više djece.
21.02.2022. u 08:25
get url
text

Majke ili očevi ostaju sami sa djecom nakon što ih napusti supružnik, a tek onda borba za opstanak počinje.

S obzirom na to da maloljetnu djecu ne mogu ostavljati same i ići zaraditi za komad hljeba, samohrani roditelji koji su u ovim slučajevima ionako slabijeg imovinskog stanja, sada dolaze u bezizlaznu situaciju jer djeci i sebi moraju osigurati uvjete za život.

U nekoliko slučajeva, a o čemu smo i pisali ranije, dešavalo se da supružnici upoznaju nekoga na društvenim mrežama, napuštaju muža ili ženu i djecu. Jedan od težih slučajeva, koji je nažalost završio i tragično, jeste ubistvo samohranog oca iz Viteza koji nije mogao sam da se izbori sa situacijom u kojoj se našao, nakon što ga je supruga ostavila sa troje djece.

Pitali smo Nijaza Omanovića, diplomiranog socijalnog radnika i porodičnog savjetnika u Javnoj ustanovi Porodično savjetovalište Kantona Sarajevo da li su imali slučajeve napuštanja porodice, te šta su najčešći uzroci, zašto majka ili otac ostave osim supružnika i djecu.

- Prije svega da bi razumjeli zašto muž ili žena donose odluku da napuste cijelu porodicu, koji su motivi, zašto majke ostavljaju svoju djecu, bilo bi neophodno upoznati dinamiku porodičnih odnosa, istražiti partnersku i bračnu relaciju, čuti perspektive oba supružnika, pa imati određeni uvid šta je dovelo do donošenja teške životne odluke u smislu da odete iz porodice, te da li jedan od supružnika napušta porodicu ili zapravo napušta partnersku i bračnu relaciju koja je postala toliko toksična i disfunkcionalna. Iskustva u radu sa korisnicima kroz savjetodavno terapeutski rad potvrđuju da su motivi različiti, da su ponekad međusobna očekivanja supružnika od partnerske i bračne relacije jednostavno rečeno različita. Zaista za razumijevanje donošenja određenih životnih odluka svakog pojedinca neophodno je poznavanje određenih okolnosti, kritičnih događaja i konteksta funkcionisanja porodičnog sistema koje su dovele do donošenja odluka kao što su napuštanje partnera, porodice, djece i slično – kaže na početku razgovora Omanović.

Navodi da brak možemo posmatrati iz jednog šireg konteksta, to jeste da je naše društvo u tranziciji, što dovodi do određenih promjena u kontekstu bračnog odnosa i uloga koje imaju supružnici u jednom takvom odnosu.

- Naše društvo je u nekom prethodnom periodu poznavalo uglavnom kontekst patrijarhalne porodice u kojem su uloge muškarca i žene bile prilično definisane, gdje se podrazumjevalo da je muškarac taj koji treba da osigura materijalne stvari i egzistenciju za porodicu, a uloga žene se uglavnom vezala za poslove u domaćinstvu, brigu oko odgoja djece. S obzirom na to da sa tranzicijom društva dolazi i do promjena koje se dešavaju na nivou partnerske i bračne relacije, u smislu da imate sve više slučajeva gdje oba supružnika zajednički doprinose u osiguravanju egzistencije za porodicu, a što jednim dijelom može dovesti do određenih promjena na nivou roditeljstva, u smislu da se sad sve više očekuje da oba supružnika učestvuju zajedno i na nivou roditeljstva.

Za sve navedene promjene neophodna je otvorena komunikacija i određeno prilagođavanje supružnika u partnerskoj i bračnoj relaciji – kaže Omanović.

VEZANI TEKST - Samohrani otac iz Viteza: Supruga se udala preko Facebooka i ostavila ga sa četvero djece

Porodičnog savjetnika smo pitali da li društvo ima reakciju na ovakve pojave, te rješenja za ovakve situacije jer kako će majka ostaviti maloljetnu djecu i ići raditi, isto tako muž, odnosno otac koji ostane sam.

- Samo pitanje je kompleksno iz ekonomskog, sociološkog i psihološkog aspekta, pa samim tim ne postoji ni jednostavan odgovor ni rješenje. S obzirom na sve navedeno, bio bi potreban širi angažman društvene zajednice u pogledu pružanja podrške i pomoći građanima koji su u stanju različitih socijalnih potreba. Važno je ovom prilikom naglasiti da prestanak partnerskog, bračnog ili vanbračnog odnosa ne znači i prestanak roditeljstva. Bračnu relaciju možete razvesti, ali uloga roditeljstva je nešto što ostaje roditeljima i nakon prestanka partnerske i bračne relacije. Najjednostavnije rečeno, djeca trebaju svoje roditelje jednako ili još više nakon razvoda braka njihovih roditelja – zaključuje Omanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.