Dvije nove studije, koje je citirala Svjetska zdravstvena organizacija, objavile su da u porodilištima masovno ne dopuštaju majkama s potvrđenim ili sumnjivim korona-infekcijama kontakt s njihovom novorođenčadi, a gotovo četvrtina ispitanih majki izjavila je da im nije bilo dopušteno dojenje zbog sumnje u zarazu.

Poticanje na takozvanu "njegu majke klokana", koja uključuje rani i vrlo bliski kontakt majke i novorođenčeta, moglo bi spasiti više od 125.000 života, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Lancet.

Novorođena djeca u cijelom svijetu imaju "pravo na spasonosni kontakt s roditeljima", a to im se ne bi trebalo uskratiti zbog pandemije COVID-19, istakao je Anshu Banerjee, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za zdravlje majki i novorođenčadi.

- Decenije napretka u smanjivanju smrtnosti djece bit će ugrožene ako se nešto ne učini već sada - ustvrdio je Banerjee.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da majke i dalje dijele sobu sa svojom novorođenom djecom, doje i ostvaruju kontakt kožom, čak i kada se sumnja ili je potvrđen COVID-19.

Međunarodno istraživanje provedeno među medicinskim sestrama i ljekarima pokazalo je da je pandemija dovela do ograničenja kontakta novorođenčadi i roditelja, a dvije trećine od 1.120 ispitanika reklo je da će odvojiti majku od djeteta ako im je test pozitivan ili im status nije jasan.

Više od 85 posto ispitanih navelo je da se boji za svoje zdravlje, a nedostatak lične zaštitne opreme, stres i sigurnost među glavnim su problemima. Istraživanje je pokazalo da su se u nekim bolnicama vitalni resursi, uključujući osoblje i zalihe kisika, premještali s odjeljenja za novorođenčad na odjele za COVID-19.