open-navfaktor-logo
search
Lider ISIL-a
Posmrtni ostaci Al-Baghdadija završili u morskim dubinama
Neimenovani vojni izvor je kazao da su posmrtni ostaci lidera terorista ISIL-a sahranjeni u moru, ali da neće biti otkriveni lokalitet, niti način na koji je to učinjeno
29.10.2019. u 08:39
get url
text
get url
text

Posmrtni ostaci lidera terorističke organizacije ISIL Abu Bakra al-Baghdadija sahranjeni su negdje duboku u moru. Američke specijalne snage su u noći sa subote na nedjelju izvele operaciju na periferiji sirijskog Idliba u kojoj je neutraliziran lider ISIL-a Al-Baghdadi.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump saopćio je da je Al-Baghdadi cvileći i plačući bježao od američkih specijalaca, a zatim ušao u tunel u kojem je aktivirao prsluk sa eksplozivom i ubio sebe i troje djece sa sobom.

Trump je kazao da je eksplozija na komade rastrgala Al-Baghdadijevo tijelo, ali da je uzet uzorak za DNA test koji je potvrdio njegov identitet. Posmrtni ostaci Al-Baghdadija su odneseni u jednu od američkih vojnih baza radi DNA testiranja, a neimenovani vojni zvaničnik za AA je kazao da su posmrtni ostaci potom sahranjeni negdje u moru.

Isti izvor je kazao da neće biti objavljen lokalitet, niti način sahrane Al-Baghdadijevih posmrtnih ostataka. Načelnik Generalštaba američke vojske Mark Milley kazao je da su Al-Baghdadijevi posmrtni ostaci uništeni u skladu sa normama Zakona o ratovanju. Operacija u kojoj je ubijen Al-Baghdadi izvedena je u noći sa subote na nedjelju u Idlibu. Akcija je izvedena na područje nedaleko od mjesta Barisha, a u njoj je učestvovalo osam američkih helikoptera i dvije bespilotne letjelice.

Ministarstvo odbrane Republike Turske u nedjelju je saopćilo kako su uoči operacije u Idlibu američke i turske vojne institucije koordinirale i razmijenile informacije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.