Nedjelja, 25.10.2020.

Život piše priče

Postali prijatelji: Kako je Dženan spasio Hamzu iz ledene Neretve

FOTO: AA

Sve češće obale Neretve u starom dijelu Mostara u ljetnim danima posjećuju i migranti. Mostar je jedan od gradova koji su prolazna stanica za ovu grupu ljudi.

Jedan od njih, Hamza Haffoud nedavno je kupajući se u hladnoj Neretvi bio životno ugrožen, da bi na sreću preživio zahvaljujući hrabrom gestu Mostarca Dženana Durakovića.

Bh. javnosti poznat kao fudbaler Veleža i kasnije kao televizijski reporter na mečevima Premijer lige BiH, ovaj Mostarac odavno živi od turizma. Svakodnevno čamcem vozi turiste Neretvom kroz stari dio grada, a tog dana je radeći zapazio migranta koji se utapa.

- Prethodno je skočio sa skakaonice u blizini Starog mosta. Čuo se jak udar o vodu, a pomislio sam da je neko skočio sa Starog. Potom sam shvatio da se radi o čovjeku koji na čudan način izranja iz vode pored obližnje skakaonice. Potrčao sam ka čamcu i od drugih ljudi, koji su bili dosta bliže čovjeku koji se bori, tražio da mu pomognu. Nažalost, niko nije shvatio ozbiljnost situacije. Nakon mog skoka u vodu iz čamca, u početku nisam uspijevao da ga pronađem. Posljednji pokušaj na sreću, bio je uspješan. Vidio sam mladića raširenih ruku, bespomoćnog... Nogom sam ga uspio približiti, a potom smo zajedno izronili. Uhvatio sam konopac čamca, a zatim je upomoć priskočio i kolega Mirza Pajić. Uspjeli smo ga izvući na pećinu koju od davnina zovemo "Kavada" - priča Duraković za AA.

Bespomoćni mladić u vodi gotovo svake noći dolazi Durakoviću u san. Kaže i kako je dok mu je nastojao pomoći osjećao bol u grudima od hladnoće rijeke, ali i da ne žali zbog toga...

- Sretan sam ponajviše što će nakon mog gesta ljudi koji su u nevolji shvatiti da smo narod koji je spreman i želi pomoći. Ne gledamo boju kože, vjeru ili na naciju. Uspomena će ostati dok živim - kaže Duraković.

Po mladića su nakon što je izvučen iz rijeke uskoro došla kola Hitne pomoći i on je uskoro zavšio u Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić". Tamo mu je ukazana ljekarska pomoć, a nekoliko sati kasnije nakon što je otpušten došao je na plato ispod Starog mosta kako bi upoznao Dženana. Od tog dana dosta vremena provode zajedno, vjerujući da će prijateljstvo opstati i nakon što Hamza napusti BiH. Tokom jučerašnjeg dana, po Haffoudovoj želji, on i Dženan zajedno su čamcem otišli do mjesta na kojem ga je Duraković spasio, te mu je tom prilikom Dženan ispričao kako je sve izgledalo.

- Divio sam se ljepoti Neretve. Želio sam na vrućini skočiti i osvježiti se. Nakon skoka osjećao sam bol u nozi, a odmah i šok jer nisam mogao pomicati tijelo. Počeo sam tonuti i već tad nisam bio svjestan šta se događa. Srećom došao je Dženan i spasio me - rekao je Haffoud za AA.

Mostarac i Marokanac rođeni su 1990. godine, a Dženan ima rođenog brata Hamzu.

Ovaj mladić divi se ljepotama Mostara i Hercegovine, ali svejedno želi uskoro napustiti zemlju i sreću potražiti na zapadu Evrope. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh