Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv dvije poštanske službenice u Brčkom zbog sumnje da su prisvajanjem novca povjerenog u službi počinile krivična djela pronevjere, doznaje se u srijedu iz tog tužilaštva.

Gorana Dimić (58), šefica Pošte G. Rahić i Snežana Đurić (45), upravnica Pošte u Brčkom, optužene su da su novac od uplata za poštanske usluge zadržavale za sebe pribavivši tako sebi protupravnu imovinsku korist.

 Optuženoj Dimić stavlja se na teret da je kao šefica pošte u G. Rahiću, pri JP BH Pošta, zadržala za sebe novac koji je primila po osnovu više od tristo pojedinačnih uplata fizičkih osoba za komunalne i slične usluge.

Ona je potvrde o plaćanju ovjeravala žigom i predavala korisnicima usluga kao potvrdu o urednom plaćanju, a zatim je taj zaprimljeni novac u ukupnom iznosu od 16.860,86 maraka zadržala za sebe, navodi se u optužnici.

Za ovaj iznos optužena je oštetila JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, koje je nadoknadilo kompletnu štetu oštećenim korisnicima usluga.

S druge strane, Đurić je zasebno optužena da je obavljajući poslove upravnika Pošte Brčko Š, pri Preduzeću za poštanski saobraćaj RS-a, zadržala za sebe novac koji je primila po osnovu poštanskih usluga, kao i sredstva banke u vidu depozita, te sredstava glavne blagajne Western Uniona. Ona se tereti da je na ovaj način za sebe pribavila protupravnu  imovinsku korist u iznosu od 1.617,51 maraka za koji je oštetila Preduzeće za poštanski saobraćaj RS-a  A.D. Banja Luka.

S tim u vezi, protiv Dimić je podignuta optužnica za kazneno djelo pronevjere iz člana 378 stav (3) Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina, uz prijedlog za oduzimanje protupravne imovinske koristi.

Đurić je, pak, optužena za kazneno djelo iz stava (1) ovog člana za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH obje optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti potvrđene, navodi se u priopćenju.