Posljednjih dana u nekim medijima eksponirano je članstvo Šemsudina Kavazovića, brata reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića,  u jednoj političkoj opciji i njegovi javni istupi. Preporod je od većeg broja čitaoca dobio upit o povezivanju reisu-l-uleme sa političkim stavovima njegovog brata. Ovim povodom zatražili smo komentar reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, koji je za Preporod izjavio:

- Svako ima pravo iznijeti lični stav i dojam o ljudima i događajima, pa tako i moj brat. To ni na koji način ne oslikava moj lični stav, a posebno ne stav Islamske zajednice u BiH. U stranačkoj kampanji predsjednik, stranka i vlastito mišljenje se mora braniti. Nerijetko ili gotovo u pravilu se pretjeruje. Zato to treba tako i razumjeti.

Ja poštujem politički stav moga brata kao i političke opcije kojoj pripada, ali zadnju riječ će ipak imati naš narod. Da o ovome nisam pitan, ne bih smatrao da se trebam očitovati. 

Moj je savjet muslimanima da slobodno i bez pritiska bilo koga donose odluke o našoj zajedničkoj budućnosti. Također, siguran sam da naši građani neće nasjesti na ostrašćene kampanje, ma od koga dolazile i da se neće povoditi za populizmom bilo koje vrste. Mi kada biramo, trebamo da biramo one koji su dostojni našeg povjerenja. One kojima možemo povjeriti naš život, imetak i čast. Na svakome je da prepozna ko su ti, između ostalog, i na osnovu načina na koji vode kampanju i šta nam u njoj nude - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.