open-navfaktor-logo
search
Normalizacija odnosa
Potpisani sporazumi o normalizaciji odnosa Izraela s UAE i Bahreinom: "Danas mijenjamo tok historije"
Dužnosnici Izraela u Bijeloj kući zvanično su potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom.
15.09.2020. u 21:09
get url
text

Domaćin ceremonije zvaničnog potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela s UAE i Bahreinom bio je američki predsjednik Donald Trump.

Pored Trumpa, ceremoniji su prisustvovali premijer Izraela Benjamin Netanyahu, ministar vanjskih poslova UAE Abdullah bin Zayed al-Nahyan i ministar vanjskih poslova Bahreina Abdullatif bin Rashid al-Zayani.

Potpisani su pojedinačni sporazumi između Izraela i UAE, te Izraela i Bahreina, a tri zemlje su potpisale i dokument nazvan "Abraham Accords" (Abrahamov sporazum).

Trump je tokom ceremonije potpisivanja zahvalio liderima koji su prisustvovali ovom činu.

- Danas smo ovdje da promijenimo tok historije. Nakon razjedinjavanja i sukoba koji su trajali godinama, nalazimo se u zori novog Bliskog istoka - rekao je Trump.

Američki predsjednik je kazao kako su postignutim sporazumima poduzeli značajan korak da ljudi svih uvjerenja i porijekla žive u miru i stabilnosti.

Trump je rekao i kako će još nekoliko zemalja potpisati mirovne sporazume s Izraelom.

- Izrael, UAE i Bahrein će obostrano imenovati ambasadore, te će početi uspostavljati partnerstva u širokoj lepezi sketora, među kojima su turizam, trgovina, zdravstvo i sigurnost - rekao je Trump.

Dodao je kako su tri pomenute zemlje prijateljske i da Abrahamov sporazum svim msulimanima u svijetu omogućava da posjete sveta mjesta u Izraelu i da se pomole u Al-Aksi.

Vjeruje kako će postignuti sporazumi biti temlje za obuhvatniji mir u regionu.

Trump se prije ceremonije u Ovalnom uredu sastao s Netayahuom. Trump i njegova supruga Melania Netanyahuu su uručili ključ Bijele kuće.

Američki predsjednik je najavio da će još pet ili šest zemalja potpisati sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom, ali ih nije želio imenovati.

Prije ceremonije sastao se i s ministrima vanjskih poslova Bahreina i UAE.

Trump je 13. augusta saopćio kako je postignut dogovor o normalizaciji odnosa između Izraela i UAE, odnosno 11. septembra između Bahreina i Izraela.

Bahrein je postao četvrta arapska zemlja koja je normalizirala odnose s Izraelom, a ranije su to učinili Egipat (1979.), Jordan (1994.) i UAE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.