- Bivši njemački ministar želi Bosni i Hercegovini nametnuti zakon koji će dodatno podijeliti državu. Kako to? Kao visoki predstavnik on ima moć da to učini. Ispunjava želje jedne partije, bez koje ništa ne bi funkcionisalo - objavila je Barley na svom Twitter nalogu.

Uz poruku je objavila i tekst austrijskog lista Der Standard koji tematizira odluku koju Visoki predstavnik navodno namjerava nametnuti u vezi s Izbornim zakonom u BiH.

VEZANI TEKST - Analiza Der Standarda: Schmidt pod pritiskom nekih američkih zvaničnika

Schmidt je bivši savezni ministar i člana njemačkog Bundestaga.

U Sarajevu je sinoć organiziran masovni mirni protest građana protiv najavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, a okupljeni su pozvali visokog predstavnika da odustane od najavljenih odluka i izađe pred građane, a upućen je i poziv ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Sarajevu da se očituju o najavljenim potezima OHR-a.

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) okupilo se nekoliko hiljada građana, a protest je podržalo više političkih partija u BiH.