open-navfaktor-logo
search
Užasni uvjeti
Potresne priče iz Afganistana: Ljekari ne mogu učiniti ništa osim gledati kako djeca umiru
Tromjesečni Tayabullah je tih i nepomičan. Njegova majka Nigar odmiče crijevo za kisik dalje od njegovog nosa i stavlja mu prst ispod nosnica da provjeri disanje. Počinje plakati kad shvati da joj sin blijedi. U ovoj bolnici u Afganistanu ne radi nijedan respirator.
04.05.2023. u 08:05
get url
text

Majke drže crijeva s kisikom blizu noseva svojih beba jer maske dizajnirane da odgovaraju njihovim malim licima nisu dostupne, a žene pokušavaju odraditi ono što bi trebalo učiniti obučeno osoblje ili medicinska oprema.

Svaki dan u Afganistanu 167 djece umre od bolesti koje se mogu spriječiti, pokazuju podaci UNICEF-a.

Radi se o bolestima koje bi se mogle i trebale izliječiti pravim lijekovima. To je zapanjujuća brojka. Ali to je tek procjena, piše BBC.

Ako uđete u pedijatrijski odjel glavne bolnice u zapadnoj pokrajini Ghor, zapitat ćete se je li ta procjena zapravo preniska.

Brojne sobe pune su bolesne djece, barem je po dvoje u svakom krevetu, njihova mala tijela razorena su upalom pluća. Samo dvije medicinske sestre brinu o 60 djece.

U jednoj prostoriji leži najmanje dvadesetero djece za koje se čini da su u teškom stanju. Djeca su trebala biti stalno pod nadzorom na intenzivnoj njezi - što je nemoguće u ovoj bolnici. Ipak, za milione ljudi koji žive u Ghoru, ova ustanova još je najbolje opremljena javna bolnica kojoj mogu pristupiti.

Javno zdravstvo u Afganistanu nikada nije bilo adekvatno, a strani novac koji ga je gotovo u potpunosti finansirao zamrznut je u augustu 2021. godine kada su talibani preuzeli vlast.

Tokom prošlih 20 mjeseci reporteri BBC-a posjetili su bolnice i klinike diljem ove zemlje i svjedočili njihovom urušavanju.

Nedavna talibanska zabrana ženama da rade za nevladine organizacije znači da humanitarnim agencijama postaje sve teže djelovati, što dovodi u opasnost još više djece.

- Nemamo opreme i nedostaje obučenog osoblja, posebno ženskog osoblja. Kad brinemo o tolikom broju djece u teškim uvjetima, kako odlučiti kojem ćemo se djetetu prvom posvetiti? Ne možemo učiniti ništa osim gledati kako bebe umiru - govori medicinska sestra Edima Sultani.

Odjel za proizvodnju kisika u bolnici ne može proizvesti dovoljne količine jer struje ima samo noću, a nema stalne opskrbe sirovinama.

U nekoliko sati dvoje djece umrlo je od bolesti koje su se mogle spriječiti ili izliječiti. To je težak, ali dobro poznat udarac za dr. Ahmada Samadija i njegove kolege:

- Osjećam iscrpljenost i agoniju. Svaki dan izgubimo jedno ili dvoje voljene djece Ghora. Sada smo se skoro navikli na to - kaže Samadi.

Ono čemu je BBC svjedočio u Ghoru otvara ozbiljna pitanja o tome zašto se javno zdravstvo u Afganistanu tako brzo urušava, kada je međunarodna zajednica u njega ulijevala milijarde dolara tokom 20 godina do 2021. Gdje je potrošen taj novac, ako pokrajinska bolnica nema nijedan respirator za svoje pacijente?

Postoji privremeni aranžman. Budući da se novac ne može direktno dati međunarodno nepriznatoj talibanskoj vladi, humanitarne agencije priskočile su kako bi finansirale plaće medicinskog osoblja i troškove lijekova i hrane, što omogućava samo održavanje bolnica poput one u Ghoru.

Sada bi to finansiranje, koje je već krajnje neučinkovito, također moglo biti ugroženo. Humanitarne agencije upozoravaju da bi njihovi donatori mogli smanjiti pomoć jer talibanska ograničenja za žene, uključujući zabranu afganistanskim ženama da rade za UN i nevladine organizacije, krše međunarodne zakone.

Do sada je prikupljeno samo pet posto novca za ispunjavanje UN-ovog apela za Afganistan.

Reporteti BBC-a odvezli su se do groblja blizu bolnice Ghor. Tamo nema evidencije ni registara, čak ni grobara. Dakle, nije moguće saznati čiji su grobovi, ali je lako razlikovati velike grobove od malih.

Nesrazmjeran broj - barem polovina - novih grobova pripada djeci. I čovjek koji živi u kući u blizini kaže da se ovih dana većinom ukopavaju djeca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.