open-navfaktor-logo
search
Uskoro pred sudom
Potvrđena optužnica: Agan Bunić ličnu promociju u medijima plaćao sredstvima Centra za socijalni rad Bužim
Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podiglo, a Općinski sud u Bosanskoj Krupi je potvrdio optužnicu protiv bivšeg načelnika Općine Bužim Agana Bunića i Aldžić Emira, direktora JU Centar za socijalni rad Bužim.
10.02.2021. u 12:01
get url
text

Oni se optužnicom terete da su kao saizvršioci počinili dva krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Osnovano se sumnja da su optuženi u septembru 2015. godine, nakon što je Bunić dogovorio i obavio intervju sa novinarom H. R., plaćanje objave tog intervjua u BH Bussiness Magazinu u rubrici Općinski načelnik - Menadžer u izdanju br. 175 u iznosu od 3.000 (3.510 KM s PDV-om) izvršili iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim.

Na taj način su pribavili korist za Agana Bunića u vidu medijskog predstavljanja u časopisu BH Bussiness Magazine, a nanijeli štetu JU Centru za socijalni rad Bužim u iznosu od 3.510 KM.

Također se osnovano sumnja da su optuženi u novembru 2015. godine, pošto je prethodno Bunić sa Š. P. dogovorio otkup 100 komada časopisa Euro Manager i 20 knjiga "Šampioni biznisa 2015" u kojima je Agan Bunić predstavljen kao "Najnačelnik 2015" za cijenu 2.600 KM (s PDV-om 3.042 KM), dogovorili isplatu navedenog iznosa iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim.

Tako su pribavili korist Aganu Buniću u vidu njegove lične promocije, te pričinilii štetu za budžet JU Centar za socijalni rad Bužim u vidu obaveze da se navedena usluga plati u iznosu od 3.042 KM.

U toku istrage Tužilaštvo je saslušalo svjedoke i prikupilo više materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi, saopćilo je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.