Livanjski Općinski sud potvrdio je optužnicu protiv 37-godišnjeg N. B. iz Tomislavgrada radi postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela ugrožavanje sigurnosti, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari i posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Optuženom se stavlja na teret da je tokom septembra ove godine u više navrata putem različitih brojeva mobilnih telefona i putem društvene mreže Facebook prijetio oštećenoj D.M. upućujući joj razne prijeteće poruke i šaljući joj fotografije metka, što je kod navedene izazvalo veliko uznemirenje i strah pa je optuženoga prijavila policiji.

Tokom pretresa kuće u mjestu Mesihovina, općina Tomislavgrad, kod optuženog je pronađena poluautomatska puška s drvenim kundakom, jedan optički nišan i 16 metaka nepoznatog kalibra te 22,92 grama opojne droge kanabis, 1,77 grama kokaina i 1,39 grama amfetamina.

S obzirom na to da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će optuženi ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo ili da će počiniti krivično djelo kojim prijeti, po rješenju livanjskog Općinskog suda, a na prijedlog tužilaštva, optuženi se nalazi u pritvoru, a tu će biti najduže do 19. novembra ili do nove odluke suda.

Postupajući tužilac predložio je mjeru oduzimanja droge i oružja koji su pronađeni kod optuženog, a sudija za prethodno saslušanje zakazao je za utorak, 3. decembra, ročište zbog izjašnjenje o krivici.