open-navfaktor-logo
search
Zločini u Foči
Potvrđena optužnica protiv Novovića i policajca MUP-a RS-a Pjane: Ubijali Bošnjake pa leševe palili u kućama
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Spomenka Novovića i Borislava Pjane, optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen u ljeto 1992. na području Foče i okoline, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) tužilac Mersudin Pružan.
20.01.2021. u 14:55
get url
text

- Optužnica protiv optuženih Novovića i Pjane je potvrđena 11. januara 2021. godine - kazao je Pružan.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopćeno je da su Novović i Pjano, koji je aktivni policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u Foči, osumnjičeni za ubistva i nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, kao i za pljačkanje.

Prema optužnici, Novović je u ljeto 1992. godine došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo pet osoba, uglavnom staraca i starica, koje je usmrtio upotrebom hladnog oružja, te zapalio kuću zajedno s leševima ubijenih civila. Osim za ubistva pet starijih osoba, optužen je i za učestvovanje u ubistvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i u nečovječnom postupanju prema dva civila.

- Pjano je osumnjičen da je, zajedno s drugim osobama, učestvovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i malodobnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno s tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova - navodi se u ranijem saopćenju Državnog tužilaštva.

Tužilaštvo sumnjiči Pjanu i za nečovječno postupanje prema civilima, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Za optužene Novovića i Pjanu, Tužilaštvo BiH je na ročištu održanom danas u Sudu BiH predložilo i mjere koje se odnose na zabranu napuštanja općine Foča osim u slučaju dolaska na suđenje, međusobno komuniciranje optuženih, kao i komuniciranje optuženog Pjane sa uposlenicima MUP-a, gdje je uposlen, a od kojih su neki, kako su kazali, svjedoci u predmetu.

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu, tvrdeći da je s optužnicom Pjano svakako dobio sve podatke o svjedocima.

Odbrana optuženog Novovića se protivila mjeri zabrane koja se odnosi na napuštanje općine Foča, jer on obavlja privremene poslove i u općini Gacko, dok se za druge mjere nisu protivili.

Sud će odluku o mjerama zabrane donijeti naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.