open-navfaktor-logo
search
Afera "Diploma"
Potvrđena optužnica protiv Pehlivana i saučesnika zbog lažne diplome novinarke "Žurnala"
Općinski sud u Sanskom Mostu u cijelosti je potvrdio optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Senada Pehlivana (1978) iz Fojnice, Šemsudina Habibovića (1967) iz Sanskog Mosta i Neire Šabić (1985) iz Sanskog Mosta, aktera predmeta "Diploma", potvrđeno je iz Tužilaštva USK.
04.03.2020. u 16:09
get url
text

Prema navodima iz optuižnice, osnovano se sumnja da je Pehlivan posredovao pri podmićivanju odgovorne osobe, a Habibović kao odgovorna osoba primio obećanje dara da u okviru svoje funkcije učini ono što ne bi smio učiniti, te da su Habibović Šemsudin i Neira Šabić kao saizvršioci, u svojstvu odgovornih osoba, iskoristili svoja službena ovlaštenja kako bi drugom pribavili korist.

- U mjesecu decembru 2018. godine, Pehlivan, nakon što se u Sarajevu sastao sa Azrom Omerović, novinarkom magazina "Žurnal" koja je u svrhu istraživačkog novinarstva radila istraživanje o kupovini diploma u BiH, a koja ga je kontaktirala kao osobu za koju je imala saznanja da posreduje prilikom kupovine diploma, s ciljem da posreduje u podmićivanju odgovorne osobe, imenovanoj je ponudio da joj najkasnije do polovine januara 2019. godine od njemu poznatih osoba nabavi diplomu srednje medicinske škole – zanimanje medicinski tehničar.To bi učinio bez da ona prisustvuje nastavi i programu prekvalifikacije, a za koje usluge mu ona treba predati iznos od 2.490 KM prilikom uručenja diplome, a on će otaj iznos podijeliti sa osobama koje budu učestvovale u izdavanju diplome - navodi se u optužnici.

Nakon toga je Pehlivan, navodi se dalje u optužnici, stupio u kontakt sa Šemsudinom Habibovićem, odgovornom osobom u PU centar za obrazovanje odraslih "Multilingua" Sanski Most.

- Obavijestio ga je o dogovoru koji je prethodno sklopio sa Azrom Omerović, te od njega zatražio da u svrhu realizacije tog dogovora, na ime Azre Omerović sačini diplomu srednje medicinske škole - zanimanje medicinski tehničar bez da ona prisustvuje nastavi i prolazi program prekvalifikacije, a šta mu je obećao dio novčanog iznosa koji će mu predati Azra Omerović. Nakon što je Šemsudin Habibović prihvatio njegov prijedlog i obećanje dara, s ciljem da kroz nezakonito vršenje svoje funkcije sebi pribavi imovinsku korist, imenovani je u Sanskom Mostu zajedno sa Neirom Šabić, direktoricom PU centar za obrazovanje odraslih "Multilingua" Sanski Most, sačinio krivotvorenu diplomu srednje medicinske škole na ime Azre Omerović. Nakon toga je diplomu predao Senadu Pehlivanu, koji se potom 3. januara 2019. godine, u svrhu predaje diplome i preuzimanja novca za istu, sastao sa Azrom Omerović. Tom prilikom joj je predao krivotvorenu diplomu, dok do predaje prethodno dogovorenog novčanog iznosa od 2.490 KM nije došlo, jer mu je neposredno nakon predaje diplome Azra Omerović otkrila da se radi o projektu istraživačkog novinarstva koji ona provodi, te da mu za tu diplomu neće predati bilo kakav novac - navodi se u prvoj tački optužnice.

Drugom tačkom optužnice Šemsudinu Habiboviću i Neiri Šabić se stavlja na teret  osnovana sumnja da su periodu od 20. decembra 2018. godine do 3. januara 2019. godine, u Sanskom Mostu, postupajući kao odgovorne osobe - Šemsudin Habibović, formalno kao voditelj PU centar za obrazovanje odraslih "Multilingua" Sanski Most, a faktički kao stvarni donosilac svih odluka u ovoj Ustanovi, te Neira Šabić, kao formalni direktor navedene Ustanove, s ciljem realizacije dogovora koji je Šemsudin Habibović prethodno postigao sa Senadom Pehlivanom, u namjeri da iskorištavanjem svoga položaja Azri Omerović pribave korist u vidu nezakonitog sticanja diplome o završenoj medicinskoj školi, svjesno iskoristili svoja službena ovlaštenja. To su učinili tako što su na ime Azre Omerović zajednički sačinili Diplomu o završenoj medicinskoj tehničkoj školi za zanimanje medicinska sestra – tehničar, kao i svjedodžbe o završenom prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu medicinske tehničke škole. U te javne isprave su unijeli neistinit sadržaj da je ona u periodu od 22.11.2016. do 15.11.2018. godine u PU centar za obrazovanje odraslih "Multilingua" Sanski Most pohađala program obrazovanja odraslih - prekvalifikacija za zanimanje medicinska sestra - tehničar EU VET i uspješno završila prvi, drugi, treći i četvrti razred medicinske tehničke škole. Zatim je, navodno, u periodu od 13.11.2018. do 15.11.2018. godine položila završni ispit te stekla stručno zvanje medicinska sestra-tehničar EU VET.

- Te dokumente ovjerili su vlastitim potpisom i službenim pečatom, svjesni pritom da imenovana nikad nije bila polaznik škole "Multilingua" Sanski Most, niti je uopće prisustvovala nastavi i pohađala program obrazovanja odraslih - prekvalifikacija za zanimanje medicinska sestra-tehničar EU VET, na koji način su Azri Omerović pribavili korist u vidu nezakonitog sticanja diplome o završenoj medicinskoj tehničkoj školi za zanimanje medicinska sestra – tehničar EU VET - navodi se u optužnici.

Iz Tužilaštva su precizirali da se prvooptuženom Senadu Pehlivanu stavlja na teret izvršenje krivičnog djela posredovanja pri primanju dara ili drugih oblika koristi, drugooptuženom Šemsudinu Habiboviću primanje dara ili drugih oblika koristi u sticaju sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, a trećeoptuženoj Neiri Šabić zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

- Osnovanost ove optužnice potvrđena je višemjesečnom istragom Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, u kojoj je pribavljena obimna materijalna dokumentacija i provedeno nekoliko vještačenja - naveli su iz Tužilaštva.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Sanskom Mostu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.