open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Potvrđena optužnica protiv višeg inspektora Granične policije BiH
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Senad Samardžić, koja optuženog Senada Samardžića tereti da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.
14.01.2021. u 13:14
get url
text

Samardžić se tereti da je sredinom 2020. godine, kao viši inspektor GPBiH, koristeći svoj položaj i utjecaj na osnovu prijateljske veze sa drugim pripadnicima GPBiH, primio novac kako bi nezakonito posredovao i urgirao da se osobi sa područja Bosanske Krupe vrati putničko motorno vozilo, koje je ranije oduzeto u okviru predmeta i službenih radnji Granične policije BiH JGP Velika Kladuša.

- Optuženi se tereti, da je prilikom ostvarivanja utjecaja na povratu vozila, lično došao u kuću navedene osobe, gdje je primio novčani iznos kao nagradu za nezakonito posredovanje - navodi se u optužnici.

Samardžić se tereti da je posredovao koristeći svoj službeni, društveni i utjecajni položaj da službena osoba u institucijama BiH, izvrši službenu radnju te zahtjevao i primio korist za sebe čime je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Na taj način, prema optužnici, pribavio je nezakonitu korist od 500 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.