open-navfaktor-logo
search
"Pao" u "Igraču"
Potvrđena optužnica: Stražar pokušao unijeti drogu i telefon pritvoreniku u KPZ-u Miljacka
Zavodski policajac Horo je uhapšen u akciji "Igrač"  kada je MUP KS ukupno priveo 25 osoba, a tokom pretresa je pronađeno više od 10 kilograma različitih narkotika
11.12.2019. u 18:10
get url
text

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Asmira Hore (29), zatvorskog stražara KPZ- a Miljacka zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja u pokušaju.

Prema navodima iz optužnice, Horo se tereti da je u martu 2017. godine pritvoreniku u KPZ- u Miljacka pokušao omogućiti korištenje droge i mobitela. Njega je, kako se navodi u optužnici, prvobitno kontaktirao prijatelj pritvorenika kojem je obećao da će mu unijeti telefon, kartice i drogu.

Međutim, prilikom realizacije dogovora i primporedaje optuženog su spriječili pripadnici MUP-a KS koji su nadzirali provođenje posebnih istražnih radnji.

- Nakon što je kontaktiran od S. H., koji je prijatelj od pritvorenika J. J. koji se nalazio u pritvoru po rješenju Općinskog suda u Sarajevu u pritvorskoj jednici KPZ-a Sarajevo, obećao je da će J. J. u pritvor unijeti i predati telefon, dvije kartice i opojnu drogu, nakon čega je sa S. H. dogovorio susret kod taksi stajališta u Buljakovom potoku. Po dolasku na dogovorenu lokaciju uočili su policijsko vozilo "rexton", u kojem su se nalazili policijski službenici O. Š., S. H. i A. H., koji su nadzirali provođenje posebnih istražnih radnji, te nisu završili primopredaju dogovorenih predmeta udaljivši se sa mjesta događaja - navedeno je u optužnici.

Horo je uhapšen u akciji "Igrač", koju su u maju 2017. , pod nadzorom sarajevskog Tužilaštva proveli pripadnici MUP-a KS, kada je ukupno privedeno 25 osoba, a tokom pretresa je pronađeno više od 10 kilograma različitih narkotika.  Tokom  istrage u tom predmetu i prisluškivanja osumnjičenih, Tužilaštvo je zabilježilo na hiljade razgovora koje inkriminiraju uhapšene i otkrivaju kako je djelovala ova dobro organizirana grupa.

Nakon provedene istraga, 15 uhapšenih našlo se u optužnici koja ih  tereti za razbojništvo, protupravno lišenje slobode, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, pomoć pri učinjenju krivičnog djela, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija...



Privođenje osumnjičenih u akciji "Igrač"        FOTO: ARHIV

Optuženi su Alen Fazlagić, Dalibor Vasković, Dejan Hršum, Boban Tešić, Jusuf Jusić, Miroslav Hršum, Damir Zeba, Sanjin Handžić, Dženan Zahirović, Sanjin Veljan, Haris Prašović, Jasmin Brajković, Arnela Čakalović, Amer Kojić i Zahida Fazlagić.

Nakon što su postali članovi organizirane grupe optuženi Alen Fazlagić, Miroslav Hršum, Jusuf Jusić, Damir Zeba, Sanjin Handžić, Sanjin Veljan, Haris Prašović, Jasmin Brajković, Dženan Zahirović i Arnela Čakalović terete se da su nabavljali i prodavali opojnu drogu kokain, speed, marihuanu i ekstazi na području KS.

Prilikom izvršenja navedenih krivičnih djela koristili su policijske uniforme, lisice za vezivanje, rotaciju, fantomke, automatske puške i pištolje.

Nakon što su sa Tužilaštvom KS sklopili sporazume o priznanju krivnje Alen Fazlagić, Damir Zeba, Jasmin Brajković, Haris Prašović i Sanjin Handžić osuđeni su na ukupno 11 godina i sedam mjeseci zatvora zbog dilanja droge, razbojništva, posjedovanja oružja i protivpravnog lišenja slobode.

Najdeblji kraj izvukao je Alen Fazlagić, koji je označen kao vođa kriminalne grupe i on je osuđen na pet i po godina zatvora. Prašović i Brajković dobili su po 15 mjeseci, Handžić godinu i 11 mjeseci, dok će Zeba iza rešetaka provesti godinu i osam mjeseci.

Ranije su, također po sporazumu, osuđeni i Dalibor Vasković, Dejan Hršum i Boban Tešić. Vasković je dobio godinu i 11 mjeseci, Hršum godinu i četiri mjeseca, a Tešić 14 mjeseci.

Oni su skupa sa Alenom Fazlagićem u decembru 2016. godine na Ilidži oteli trgovca devizama L. A. On je policiji prijavio slučaj kazavši tada kako su ga maskirani muškarci presreli i predstavili mu se kao "policija". Potom su ga strpali u plavi mercedes, vezali ga i i odvezli na Igman. Nakon što su ga opljačkali "do gole kože" tamo su ga i ostavili "da se malo smrzne".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.